Komínový vodojem v pardubické nemocnici demoluje bagr, zbývá jich hrstka

  • 13
Symbol pardubické nemocnice a kus historie města jde k zemi. Začala demolice zbývající části původně 38metrového nemocničního komínu, jehož vzhled podtrhoval originálně řešený vodojem.

Areál pardubické nemocnice se mění k nepoznání. Osmipodlažní budově centrálního urgentního příjmu a akutních provozů za více než 1,5 miliardy korun musí ustoupit objekty, které byly s tímto územím spjaty po desítky let.

Po demolici budovy s recepcí a pokladnou, jídelnou pro zaměstnance a občerstvením, došlo i na starý komín, který se stal v areálu nemocnice důležitým orientačním bodem.

Ráno se do něj zakously hydraulické nůžky bagru, který neměl s rozebráním 21metrové konstrukce žádný problém.

„Původně komín dosahoval výšky téměř čtyř desítek metrů, z důvodu nevyhovujícího stavu však byla v 90. letech minulého století ubourána jeho vrchní část, celková výška se zkrátila přibližně na polovinu. Poté, co pozbyl svou základní funkci, bylo na vrchu komína umístěno telekomunikační zařízení odstraněné v roce 2017,“ uvedla mluvčí pardubické nemocnice Kateřina Semrádová k dominantě, která měnila barvy v závislosti na ročním období vzhledem k tomu, že celý komín během let pokryly popínavé rostliny.

Komín z přelomu 20. a 30. let minulého století, tedy ze stejné doby, kdy nemocnice procházela zásadním stavebním rozvojem, disponoval originálně řešeným vodojemem, který se výrazně promítl do celkového vzhledu stavby.

Firma Ing. Josef Jaroslav Hukal a spol. komínový vodojem s novou kotelnou postavila v roce 1930 jako součást technického řešení rozvodů tepla a teplé vody.

Zbývá poslední dvacítka podobných komínů

„Celý systém byl promyšlený do nejmenšího detailu. Žádné teplo nesmělo přijít nazmar, a tak vznikl okolo komína ještě železobetonový vodojem. Přivedená voda se spalinami stoupajícími komínem ohřívala v mezikruží, zbytkové teplo ze spalovny tak našlo v nemocničním areálu další uplatnění. V prstenci ohřátá voda se využívala jako teplá užitková,“ uvedla mluvčí nemocnice.

Podobné komínové vodojemy z české krajiny pomalu mizí. Z dat Českého vysokého učení technického v Praze, které se zabývalo projektem dokumentace komínových vodojemů jako ohrožené skupiny památek industriálního dědictví, vyplývá, že podobných komínů bylo mezi lety 2013 až 2015 už jen 21.