Čech se devět let vyhýbal v Keni vězení, zradily ho vlastní doklady

  • 35
Téměř devět let se dařilo 62 letému muži vyhýbat pětiletému vězení, kam ho poslal Krajský soud v Hradci Králové. Nyní si ho kriminalisté vyzvedli v Keni. Muži hrozilo vyhoštění, neboť měl neplatné doklady.

Je tak historicky prvním hledaným člověkem, kterého se české policii podařilo přivézt z Keni. 

Muž byl v květnu 2012 odsouzen k pěti letům vězení. „ Dopustil se úvěrového podvodu ve výši 7,3 milionu korun,“ řekl mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek. 

Protože rozhodnutí soudu nerespektoval a skrýval se, vydal na něj v roce 2012 Krajský soud v Hradci Králové mimo příkazu k dodání do výkonu trestu i evropský a mezinárodní zatýkací rozkaz. 

„Tento muž byl dokonce zařazen na seznamu nejhledanějších osob v Evropě,“ řekla krajská policejní mluvčí Markéta Janovská. 

Svou práci tak nyní může uzavřít i chrudimský kriminalista, který se zabývá pátráním po hledaných a pohřešovaných lidech.

„Byl to člověk, kterého jsem se snažil vypátrat téměř devět let, jeho spis jsem měl na stole bezkonkurenčně nejdéle. Pátrání bylo náročné i proto, že jsem věděl, že se hledaný pohybuje v zahraničí,“ uvedl kriminalista.

Muže zradily jeho vlastní doklady, které přestaly platit, a hrozilo mu vyhoštění. Toho využili čeští policisté a pro hledaného si do Keni zaletěli.

„Díky dobré spolupráci s kolegy z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci se nám podařilo zajistit návrat muže do České republiky, na němž se podíleli i policisté z oddělení doprovodu letadel Ředitelství služby cizinecké policie,“ řekla Janovská.