Keltové v arecheoskanzenu Nasavrky ve dne bojovali, večer a v noci hráli.

Keltové v arecheoskanzenu Nasavrky ve dne bojovali, večer a v noci hráli. | foto: Lukáš UrbanMAFRA

Keltské slavnosti v Nasavrkách poprvé hostil nový archeoskanzen

  • 0
Festival keltské kultury Lughnasad se koná každoročně uprostřed léta v Nasavrkách na úpatí Železných hor. Během uplynulého víkendu se uskutečnil už 11. ročník festivalu. Ovšem letos poprvé se účastníci potkali v nedávno dokončeném archeoskanzenu.

„Přijedou Kelti i hudební skupiny z celé Evropy. Budou to dlouhé noci plné skvělé muziky,“ sliboval předseda spolku Boii Lukáš Blažek. A stalo se. Mezi jinými dorazili například skotští Dallahani, hudebníci silně zakořeněni v tradiční irské hudbě.

Dále pak rumunsko-maďarská parta Selfish Murphy, která roztančila už nejedno město. V kiltech reprezentovali českou hudební produkci chlapíci ze skupiny Navostro. Zahráli i kapely Isara, Jull Dajen, RíRa, Lua a Jolly Buskers.

Tisícovky návštěvníků se vrátily o dva tisíce let zpátky nejen díky spoustě dobových řemeslníků, ale i díky ležení římských legií a ukázkám jejich výcviku i boje. Součástí programu byly přednášky o historii i workshopy.

Archeoskanzen vznikal v posledních letech ve velkých bolestech, když projekt podporovaný Evropskou unií měl značné problémy s financováním. Festival každoročně navštívilo několik tisíců návštěvníků, ani ten letošní nezůstal jejich počtem pozadu.

,