Bronzová figura Jana Kašpara v nadživotní velikosti. V ruce drží vrtuli letadla...

Bronzová figura Jana Kašpara v nadživotní velikosti. V ruce drží vrtuli letadla Blériot, v ploše dlažby se odvíjí svítící osa s daty letcova života. | foto: František Bálek, Lukáš Obršál, Dagmar Bodláková, Tomáš Kačerovský

Plán na stavbu pomníku Kašpara je zpět. Stožár ale primátor nechce

  • 5
Nové vedení Pardubice oprášilo původní podobu pomníku prvního české letce Jana Kašpara na třídě Míru. Nákladný návrh stožáru nepovažuje primátor Martin Charvát za ideální.

Vloni v červnu pardubičtí zastupitelé vyhodnotili stavbu památníku Jana Kašpara u věžáku Magnum vytvořeného ze stožáru jako příliš drahou a projekt tím vlastně uložili k ledu. „Cenu považuji za naprosto neúnosné zatížení. Sloup zvítězil také proto, že nebyl finančně náročný,“ řekl tehdy zastupitel Miroslav Rubeš k tomu, že dílo radnici vyšlo na 2,7 milionu včetně daně.

Jenže nyní se zdá, že by nakonec na opravené třídě Míru mohla pocta aviatikovi stát. Nové vedení Pardubic chce  totiž znovu zvážit výstavbu památníku. Podle primátora Martina Charváta by v centru Pardubic připomínka osobnosti Jana Kašpara být měla. Otázka je, jakou bude mít podobu.

„Nejsem úplně přesvědčen, že vybraný návrh v podobě stožáru je tím pravým,“ uvedl Charvát. Tím vlastně dává za pravdu lidem, u kterých v anketě MF DNES také těsně zvítězila klasická bronzová socha aviatika s vrtulí blériota.

„Ozval se mi autor vítězného projektu s dotazem, zdali nové vedení města uvažuje o realizaci. Sejdu se s ním, vedení města prostuduje všechny dostupné materiály a na základě zvážení všech pro a proti pak zaujmeme stanovisko,“ uvedl Charvát.

Porota v soutěži vybrala jako nejlepší návrh architekta Petra Pinkase v podobě 37 metrů vysokého sloupu s větrným rukávem a návěstidlem. Původní odhad pořízení památníku činil 1,2 milionu korun, kvůli jeho komplikované instalaci se však později zvýšila na 2,7 milionu korun. Sloup by se totiž musel zakotvit až do skalního podloží, které je v hloubce dvanácti metrů.

Situaci navíc komplikuje současná nákladná oprava třídy Míru, na niž město získalo evropskou dotaci.

„V tuto chvíli je už jasné, že k ukotvení sloupu by musela na třídu Míru najet technika, s jejíž hmotností nově položená dlažba nepočítá,“ uvedl Charvát.

Proti návrhu Pinkase vystoupili v minulosti s peticí místní letci a nelíbil se ani Kašparově životopisci Pavlu Svitákovi. Dali by přednost druhému návrhu, bronzové soše aviatika.