Kapři z rybníka Hvězda na Svitavsku

Kapři z rybníka Hvězda na Svitavsku | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Kapři z východu Čech budou letos menší, ale za loňskou cenu

  • 0
Na kaprech na vánočním stole se letos podepíše počasí. Budou menší, než je zvykem. Ukázal to tento týden třeba výlov rybníka Hvězda na Svitavsku, který je druhým největším v Pardubickém kraji. Přesto rybáři slibují, že kilo živé váhy proti loňsku nezdraží.

Už po prvním zátahu se však rybáři přesvědčili o tom, co předem tušili. Kapři jsou letos menší než loni. Zklamání z velikosti ryb bylo patrné.

"Ryby jsou o něco menší, než jsme očekávali. Přírůstek je zhruba na jednom kusu u kapra výběrové kvality asi o půl kilogramu nižší. Místo čtyřkilových kaprů jsou ti letošní v průměru třiapůlkiloví," řekl ředitel společnosti Rybářství Litomyšl Oldřich Holcman.

Menší přírůstek ovlivnily poměrně chladné jaro i srpen, ale také povodně, které vyplavily z rybníků živiny. "S většími průtoky odchází pryč plankton a nějakou dobu trvá, než se voda ohřeje a přirozené prostředí se zase nastartuje," řekl rybář Michal Brychta.

Kromě počasí trápily rybáře také nálety nenasytných kormoránů. Jejich hejna krouží i nad rybníky na východě Pardubického kraje a způsobují značné ztráty zejména na násadách kapra, ale i cenných vedlejších druhů ryb, jako jsou peledě, štiky a candáti.

Zdraží se maximálně o koruny

Během dvou dnů výlovu odvezli rybáři náklaďáky nejen s kapry, ale i s tolstolobiky a amury, štikami, candáty i sumci, cejny i okouny. Letos čekají z Hvězdy asi 600 metráků tržního kapra a 150 metráků vedlejších druhů ryb.

"Jeden automobil zhruba naloží 30 metráků kaprů, takže odsud odvezeme 20 až 30 nákladních aut," řekl Oldřich Holcman.

Přímo u rybníka se prodávalo se slevou, ale vcelku klidní by měli zůstat i ti, kdo zamíří až k předvánočním prodejcům. Ryby by měly být maximálně o pár korun dražší než loni.

Například přímo na místě v době výlovu stál kilogram výběrového kapra 78 korun - v litomyšlském sídle firmy Rybářství stojí o sedm korun více. "Ve srovnání s loňskem jsou ceny stejné a do Vánoc se nezvýší," řekl prodejce Jindřich Groulík.

Podle ředitele podniku Oldřicha Holcmana je mírné zvýšení ceny rybího masa ještě ve hře. "Ceny zůstanou v podstatě stejné, i když jsme měli větší náklady, cena krmiv šla nahoru a přírůstky byly nižší. Zvažujeme nárůst cen o dvě koruny na kilogram, ale zatím je pro vánoční trh nemáme definitivně stanovené, uvidíme, jaké budou další výlovy."

Také podle celorepublikové ankety agentury ČTK mezi rybáři zůstanou ceny vánočních kaprů letos nejspíše stejné jako loni. Naprostá většina firem ceny ryb meziročně nezměnila.