VIDEO: Kamion přibrzdil před přechodem, chodce srazil. Řidič řešil navigaci

  • 132
Chrudimská policie před několika dny uzavřela případ řidiče kamionu, který na jaře ve Slatiňanech srazil muže na přechodu. Zároveň zveřejnila video dokumentující obrovské chodcovo štěstí, který ze zdánlivě beznadějné situace vyvázl jen s odřeninami.

Dvaašedesátiletý muž přecházel 29. března přechod pro chodce u kruhového objezdu ve Slatiňanech. S důvěrou, neboť viděl, že náklaďák ve vzdálenějším jízdním pruhu před přechodem zastavuje a dá mu přednost. Ale v tom se mýlil.

„V době, kdy vstoupil do vozovky, z pravé strany přijížděl kamion s návěsem, který brzdil. Těsně před přechodem se řidič v kamionu začal věnovat navigaci. Následně se rozjel a jeho vozidlo se střetlo s chodcem,“ uvedla mluvčí chrudimské policie Renata Štěpánková.

Kamion nabral chodce asi tak metr po opětovné akceleraci. Muž naštěstí nespadl přímo pod kola zrychlujícího náklaďáku, ale natlačený na masku vozu se zoufale snažil dostat pryč z jeho jízdní dráhy. 

Nakonec se mu to přibližně po deseti metrech podařilo. „Muž za volantem o střetu vůbec nevěděl a pokračoval dál v jízdě,“ uvedla mluvčí policie.

Po analýze kamerových záznamů byli policisté po čase schopni majitele tohoto kamionu najít. Teprve od vedení firmy se řidič o celé události dozvěděl a sám policii kontaktoval.

Po prošetření předali policisté případ na příslušný správní orgán, který rozhodl o výši peněžitého trestu a zákazu činnosti řidiče.

Pozor na přechodech v novém školním roce, varuje policie

Policie zveřejnila přiložené video i proto, aby bylo výstrahou pro všechny dospělé a děti v souvislosti s blížícím se začátkem školního roku.

„Apelujeme na všechny chodce, aby byli při přecházení vozovky co nejvíce opatrní a ostražití. Chodec nemá absolutní přednost při přecházení přechodu pro chodce. V žádném případě nemůže spoléhat na to, když přijíždějící vozidlo brzdí, že řidič nakonec zastaví tak, aby chodci umožnil bezpečně přejít vozovku. Je vhodné s řidičem navázat oční kontakt, aby o sobě věděli. Komunikaci přecházíme vždy až po zastavení vozidel,“ dodala Renata Štěpánková.