Zvedací dno bazénu i nanicovatá silnice. Vysoké Mýto má hravý kalendář

  • 1
Úspěšný kreslíř Marek Simon připravil pro město, kde žije, kalendář. A využil k tomu úsměvné i vážnější motivy z Vysokého Mýta.

„Tentokrát jsme se velmi odchýlili od tradičních fotografií zasněžených zákoutí a krásných dominant našeho města. Troufám si říci, že se kalendář velmi povedl a zaznamenáváme na něj výborný ohlas,“ řekl starosta Vysokého Mýta František Jiraský.

Sám autor Marek Simon říká, že práce na kalendáři byla pro něho radostí a srdcovou záležitostí. První kresby ostatně dodal do čtrnácti dní po výzvě.

„Bylo to spontánní a radnice mi dala svobodnou ruku pro výběr témat. Ta se ostatně rodila sama. Každý den se třeba snažím bezpečně přejít proslulou silnici pětatřicítku. Každý den na ní potkávám dálniční policii,“ naznačuje Marek Simon některé z motivů, které se odrazily v jeho kresbách.

Snažil si vybírat témata, kterými obyvatelé města žijí. „Člověk, který není z Mýta, možná něco nepochopí, ale na druhou stranu zase kalendář přespolní upozorňuje na rarity nebo zajímavosti města,“ míní kreslíř.

Byl zvědavý, jak na velkém kalendáři jeho vtipy vyzní. „Kreslil jsem je totiž v menším formátu, v kalendáři jsou zvětšené,“ říká Marek Simon, který byl oceněný jako karikaturista roku 2015 a 2016. On sám ale nebere svá vítězství smrtelně vážně.

„Miss České republiky také nemusí být nejkrásnější dívkou v republice jen proto, že vyhrála v jedné konkrétní soutěži,“ říká kreslíř, který byl letos v celorepublikové soutěži druhý.

„I když je to téma možná pro někoho trochu infantilní, sám mám nejraději diskuse o našem největším čtvercovém náměstí, které připadlo na leden. Ztvárnil jsem i téma, o němž neví možná ani řada místních, a tím je ovál běžeckého okruhu na atletickém stadionu. Třeba teď lidé začnou pátrat, co tím chtěl autor říci,“ uvádí Simon.

Radnice nechala vytisknout šest set kalendářů, které jsou k dostání v městském informačním centru.