Ještě na začátku letošního jara stála v těchto místech jatka. Zbyla po nich jen volná plocha, která se mění v multifunkční hřiště.

Ještě na začátku letošního jara stála v těchto místech jatka. Zbyla po nich jen volná plocha, která se mění v multifunkční hřiště. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Olympiáda v Riu mění Pardubice. Zavírá ulice a mění jatka na hřiště

  • 4
Prostor, který zbyl po demolici starých jatek nedaleko pardubického zdymadla, je už připravený pro Olympijský park Pardubice 2016. Plocha je připravená pro instalaci multifunkčního hřiště, zapuštěné trampolíny a plochodrážní dráhy.

S demolicí objektů v areálu bývalých jatek se začalo v dubnu letošního roku. „Na ploše, kterou tak máme nyní k dispozici, vznikne multifunkční hřiště pro florbal, hokej a hokejbal a vybudována zde bude také plochodrážní dráha. Přes silnici, kde se nachází parkoviště, bude vytvořen atraktivní prostor s hřištěm na beach volejbal,“ uvedl Štěpán Vacík z odboru hlavního architekta města.

Proměna areálu na sportovní hřiště bude navíc zkouškou, zda v této lokalitě lidé chtějí trávit svůj volný čas. „Rozhodli jsme se využít prostor bývalých jatek a přilehlé území po hale ČSTV v rámci Olympijského parku, aby nám i veřejnosti ukázaly svůj potenciál z pohledu trávení volného času,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Po skončení Rio parku zůstane na místě jatek opět čistá plocha. Existují však už studie, zabývající se otázkou, co by se mohlo na ploše po hale ČSTV a bývalých jatkách nacházet.

„V souladu se studií obnovy Letního stadionu od architektů Drobného s Kabrielem zde do budoucna počítáme s veřejným hřištěm s přírodní trávou, určeným pro neorganizované volnočasové a sportovní aktivity veřejnosti. Vzniknout by zde měl rovněž objekt šaten s občerstvením a prostor pro letní kino,“ doplnil Rychtecký.

Co se dalších lokalit Olympijského parku týče, jinde už k takovým proměnám okolí nedojde. V parku Na Špici, na zámku, letním stadionu či na koupališti Cihelna vyrostou „jen“ sportovní stanoviště a stánky. Chybět nebude ani velká fanzóna v parku Na Špici. Návštěvníci odtud budou moci sledovat přímé přenosy z Letních olympijských her v Rio de Janeiru, a fandit tak českým sportovcům.

Kvůli větší bezpečnosti návštěvníků velké akce, která začne 5. srpna, budou pro řidiče uzavřeny některé ulice. „Omezení platí pro ulice Labská, U Stadionu, U Mlýnů, Na Ležánkách a Na Haldě. Zejména díky úplné uzavírce ulic Labská a U Stadionu tak budou lidé moci projít až k parku Na Špici, aniž by se museli vyhýbat projíždějícím autům,“ dodal Štěpán Vacík.