Jaroslav Kulhavý se stal čestným občanem Ústí

  • 0

ÚSTÍ NAD ORLICÍ Takovou účast zájemců o předávání cen města by mohla řada ostatních radnic závidět. Ústecké Roškotovo divadlo v úterý zaplnili příznivci nejúspěšnějšího sportovce v historii města Jaroslava Kulhavého. Vyvrcholením slavnostního večera bylo totiž udělení čestného občanství města letošnímu držiteli zlaté medaile ze závodu cyklistických bikerů na londýnské olympiádě.

„Ústí pro mě znamená hodně, nikdy jsem zbytečně netrávil čas někde jinde, mám tady výborné podmínky pro to, co dělám,“ řekl Jaroslav Kulhavý ve filmovém medailonu, který předcházel předání cen.

Později pak označil udělení titulu čestného občana, kterým se zařadil po bok Aloise Jiráska či T. G. Masaryka, za „něco neskutečného“. Během večera obdržely ceny tři další ústecké osobnosti a také firma Velebný & Fam za „Počin roku“, kterým bylo vyhotovení vlajky na státní pohřeb prezidenta Václava Havla.

» Pokračování na str. B3

Jaroslav Kulhavý se stal čestným občanem Ústí nad Orlicí

Pokračování ze str. B1

Kolektiv ústecké firmy dokázal před necelým rokem narychlo zhotovit vlajku na rakev Václava Havla, převáženou na lafetě houfnice.

„Poprvé volali den před pohřbem o půl osmé večer s tím, že i když bude pohřeb v 10 hodin, tak potřebují vlajky o půl sedmé ráno. Vojáci si pro ni přijeli s předstihem už v jednu hodinu v noci, vlajka o velikosti tři a půl krát dva a půl metru byla hotova o půl třetí v noci. Bylo ctí, že jsme ji mohli dělat, a navázat tak na historickou tradici, protože vlajka pro pohřeb T. G. Masaryka byla vyrobena také v Ústí nad Orlicí,“ řekl majitel firmy Zdeněk Velebný.

Cenu starosty města za obětavou činnost v Mateřském centru Medvídek a ve školkách obdržela múzická učitelka Hana Šilarová, cenu města za dlouhodobé pořádání výstav v Galerii pod radnicí manželé Helena a Jiří Hartmanovi.

Velký aplaus vzbudila žijící legenda ústeckého divadelnictví, po čtvrt století předseda divadelního souboru Vicena, režisér a herec téměř čtyř stovek představení Jan Štěpánský. Ten převzal cenu města za dlouhodobý přínos v oblasti ochotnického divadla. „Bez celé party Viceňáků by žádný Štěpánský oceněn nebyl,“ reagoval.

Udílení cen doprovázelo zdařilé vystoupení domácího orchestru Black Band i pražské taneční skupiny Caramelka. Ke zdaru programu přispěl i lanškrounský host, kněz Zbigniew Czendlik. Ten například s úsměvem vyzval vedení města, aby svému čestnému občanu vyhradilo na náměstí parkovací místo, popřípadě odpustilo poplatek za psy či za popelnici.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj