Hřebčín vstupuje do nové sezony, bělouši zamíří na prestižní závody

  • 0
V sobotu zahájí Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem novou turistickou sezonu. Kvůli rostoucímu zájmu o prohlídku koní i celého areálu bude mít nově otevřeno i během pondělků, když jsou většinou ostatní památky zavřené.

Vzrůstající zájem veřejnosti o hřebčín, který je národní kulturní památkou, potvrzuje statistika za loňský rok. V něm areál navštívilo téměř 80 tisíc lidí.

To je oproti roku 2016 třetinový nárůst, a proto bude v letošní sezoně hřebčín otevřený i v pondělí.

„Prohlídky, které probíhají za plného provozu, mají svoji denní kapacitu, kterou nelze z bezpečnostních důvodů překročit, proto od letošního roku přidáváme prohlídky i v pondělí. Kromě dvou dnů (2. dubna a 9. června) máme do konce října otevřeno nepřetržitě,“ řekl ředitel hřebčína Jiří Machek.

Chovatelé připravili také řadu akcí. Mezi tři hlavní vrcholy sezony patří Rudolfův pohár - mezinárodní závody spřežení, Den starokladrubského koně a Kladruby naruby - zábavné rodinné odpoledne.

K nim se řadí speciální akce jako Noc kostelů, Víkend otevřených zahrad, Muzejní noc či Hubertova jízda pro veřejnost. Pro dětské návštěvníky jsou připraveny prázdninové pohádkové prohlídky, které se budou konat každé úterý v červenci a v srpnu.

Masaryk přispěl k záchraně starokladrubáků

Ke 100. výročí vzniku Československé republiky bude 26. května v rámci Dne starokladrubského koně otevřena v zámeckém areálu výstava „A budeme sedlat…“ o vztahu prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka ke koním.

První československý prezident využíval při ceremoniích starokladrubské koně a tím přispěl k jejich záchraně.

„Plemeno bylo v roce 1918 v ohrožení, tehdy bylo vše habsburské špatné (hřebčín je spojen s habsburkem Rudolfem II., pozn. red.). Masaryk však měl odvahu nechat se vozit v kočáře taženém starokladrubskými koňmi, tím přispěl k tomu, že hřebčín i starokladrubský kůň zůstali zachováni,“ vysvětlil Machek.

Hřebčín také představí restaurovaný autentický kočár prezidenta Masaryka, který jej využíval v Praze i později v Lánech.

Koně k Jejímu Veličenstvu

Na sportovním poli čeká závodní koně nabitá sezona. V první půlce května se čtyřspřeží pod vedením jednoho z nejlepších českých vozatajů Jiřího Nesvačila juniora zúčastní závodu v anglickém Windsoru.

„To bude velký křest ohněm před Světovými hrami v Americe. Jsou to závody pouze pro pozvané. Každý rok se na ně chodí dívat královna Alžběta II. a její manžel princ Philip,“ řekl sedmatřicetiletý vozataj Jiří Nesvačil.

V druhé půlce září se z Belgie vznese letadlo se čtyřmi kladrubskými bělouši a jedním náhradníkem směr americký Mill Spring. Světové jezdecké hry jsou pro koňské sporty jakousi olympiádou. Koná se jednou za čtyři roky a v jednom místě soutěží zástupci všech koňských disciplín.

„Že se může české spřežení dostat do Ameriky beru jako historický moment. Bude tam jednadvacet nejlepších spřežení na světě. Když budeme jedenáctí, bude to dostačující úspěch,“ řekl Nesvačil.


Britská královská rodina