Hrad Svojanov prošel za poslední léta rozsáhlou rekonstrukcí. Nová je i vstupní...

Hrad Svojanov prošel za poslední léta rozsáhlou rekonstrukcí. Nová je i vstupní hala. | foto: Hrad Svojanov

Opravený hrad Svojanov zahájí sezonu dříve, předvede se už v sobotu

  • 1
Zatímco většina památkových objektů u nás se otevírá pro veřejnost až v dubnu, hrad Svojanov zve na návštěvu již od soboty. A slibuje, že návštěvníci se letos mají na co těšit. Hrad se představí po rozsáhlé rekonstrukci, která probíhala v posledních letech.

Na podstatnou část oprav obdržel majitel objektu - město Polička - dotaci z evropských fondů.

Další etapy město zaplatilo za pomoci grantů od ministerstva kultury a Pardubického kraje. "Rekonstrukce hradu se dotkla všech jeho částí. Budovy dostaly nové střešní krytiny, fasády, péčí restaurátorů prošla okna a dveře," uvedl kastelán Miloš Dempír.

V interiérech byly obnoveny podlahy i omítky, prohlídkové okruhy získaly elektronické zabezpečení. Hlavní nádvoří bylo vysypáno červeným štěrkem a jeho nové dominanty tvoří centrální květinový záhon a nedávno objevená studna.

"Rekonstrukce hradu je z památkového hlediska velmi zdařilá. Jako hlavní cíl měla uvedení celého komplexu do stavu z poloviny 19. století, kdy poslední přestavbou v empírovém stylu hrad získal nynější podobu," dodal Dempír.

Podle něj se díky přestavbě hrad vymyká ostatním památkovým objektům, jenom na Svojanově se totiž zcela netradičně mísí dva stavební styly, gotika a empír. Polovině 19. století odpovídají i nově instalované interiéry empírového paláce.

Vybaveny byly podle dobové dokumentace tak, aby skutečně podávaly představu o životě na hradě v této době. Zařízení doplňují nejrůznější drobnosti a doplňky, aby místnosti působily co nejútulnějším a nejzabydlenějším dojmem.

Mezi oblíbené exponáty patří například stará mechanická pračka v hradní kuchyni, dobová toaleta ve sloupové síni nebo hrací stroj v dámském salonu. Nově se budou moci návštěvníci projít po terasách kolem paláce, odkud se otevírají pohledy na části hradu i do okolní krajiny.

Druhý prohlídkový okruh představuje sklepení pod palácem s mučírnou a expozicí připomínající knížku spisovatele Bohuslava Březovského "Tajemný hrad Svojanov" a především pak unikátní goticko-renesanční dům zbrojnošů.

"Tato stavba je památkově nejhodnotnější z celého hradu. Pro neobyčejně vysokou autentičnost zachování původních prvků bývá srovnávána s královským palácem na Bezdězu," řekl kastelán.

Vzhledem k tomu, že nebyl nikdy zásadně přestavován, zachoval si hrad původní fasády zdobené kvádrováním, v interiérech trámové stropy z 15. století a omítky na stěnách ze století sedmnáctého.

Také venkovní areál hradu nabízí výraznou novinku. Kromě procházky nádvořími, zahradou, vyhlídkovými ochozy na hradbách či výstupu na vrchol břitové věže budou letos poprvé v historii hradu otevřeny i rozsáhlé parkány podél vnějšího hradebního opevnění se dvěma romantickými altány v půlválcových baštách.

"Obnovené hradby ukrývaly spoustu zajímavostí, například v průběhu rekonstrukce byly v úseku pod domem zbrojnošů objeveny čtyři pozdně gotické střílny," řekl Dempír.

Vstupní budova hradu nabízí také možnost ubytování v hostinských pokojích, které byly v posledních letech rovněž renovovány a zařízeny vybavením z přelomu 19. a 20. století. V té době se zde totiž naposledy bydlelo, prostory tehdy obývali úředníci správy svojanovského velkostatku.

Výraznou změnou prošly i objekty v areálu předhradí, budova tzv. ratejny a západní část bývalého poplužního dvora. Obě stavby získaly novou fasádu, okna i dveře a restaurovány byly také sluneční hodiny na nádvorním průčelí. V protilehlé části předhradí vznikla nová odpočinková zóna s občerstvením, venkovním posezením.

"Všechny obnovené prostory hradu budou veřejnosti otevřeny v předpremiéře v měsíci březnu o víkendech, od dubna pak denně kromě pondělí. K slavnostnímu oficiálnímu představení obnoveného hradu pak dojde v sobotu 20. dubna," dodal Dempír.