Předseda Mykologického klubu Choceň Libor Tmej při sběru svých oblíbených lanýžů.

Velká úroda hub je podle mykologů na spadnutí. Klubat se začnou o víkendu

  • 4
Nejpozději od příštího týdne se mohou houbaři těšit na košíky plné úlovků, první větší úlovky se ale dají čekat i o víkendu. Aspoň to tvrdí členové Mykologického klubu Choceň, který je v republice vyhlášený.

 "Je dostatečně zalito, houby jsou připravené k růstu. Letos jejich vlny ještě nebyly. Ale nyní se vláha dostala i do lesů, je teplo, vlhko, houby jsou připravené k nastartování. Počítám, že se první vlna objeví tento víkend a příští týden již na ně bude velmi bohatý," řekl předseda klubu a zkušený mykolog  Libor Tmej.

To, že jsou pořádné houbařské žně na dosah, se potvrdilo i při pondělním setkání mykologického klubu. Tyto schůzky v klubovně na choceňském zámku slouží vždy od prvního pondělí v květnu do posledního pondělí v listopadu zároveň jako mykologické poradny pro veřejnost.

"Pondělní atmosféra byla naprosto skvělá. Přestože houby vlastně pořád ještě nerostou, podařilo se nám i tak sehnat na naši obvyklou minivýstavku 95 druhů právě nasbíraných hub," řekl Tmej.

Dosud podle něj rostly z jedlých hub hlavně holubinky, pak některé žampiony, suchohřiby, z modrajících hříbků hřib kovář a hřib koloděj, z bílých hřib dubový a smrkový, ale všechno to bylo nálezy spíše sporadické. Začala se objevovat i liška obecná.

Našli kuřátko. Nejbližší podobné je na Sicílii

"Na této poradně jsme měli také raritu, z níž jsme měli velkou radost. Kolega Daniel Kynšt přinesl z Bukovohorské hornatiny krásné exempláře ryzce syrovinky. Což je vynikající jedlá houba, hodně vzácná a mizející. Dan je úžasný houbař, když nic neroste, on přinese."

Za pár dní bude možné si z lesů na východě Čech přinášet domů ve větším počtu kozáky, křemenáče, hříbky, ale i třeba muchomůrku růžovku, která sice už rostla, ale žádná velká sláva to nebyla.

Vlastně ta největší letos přišla pro Mykologický klub Choceň už v lednu, kdy dva jeho členové, Pavel Brůžek a Libor Tmej našli na vrchu Radobýlu nad Litoměřicemi kuřátko kyjankovité.

"Byl to čtvrtý nález pro svět, nejbližší dvě místa jejího výskytu jsou ve Španělsku a na Sicílii. To jsme si říkali, že jsme si tím vybrali štěstí pro celý zbytek sezóny," řekl Libor Tmej.

Čtenáři iDNES.cz natáčeli loni své houbařské úlovky. Jeden z nich objevil „ráj hříbků“: 

9. září 2013