Náčelník Horské služby Orlické hory Josef Hepnar.

Náčelník Horské služby Orlické hory Josef Hepnar. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Nejzrádnější je mlha. Na období nezáleží, varuje náčelník z Orlických hor

  • 0
Horská služba v Orlických horách je na zimní sezonu připravena. Její náčelník Josef Hepnar varuje před nevyzpytatelným počasím a radí, jak být pro případ nouze co nejlépe připraven.

Je to jen pár týdnů, co se horská služba zapojila do pátrací akce po seniorovi, který byl nalezen až po téměř třech dnech v lesích pod Králickým Sněžníkem. Není to jediný případ. Náčelník horské služby Josef Hepnar v rozhovoru vysvětluje, v čem je zdejší počasí zrádné.

„Doporučujeme každému návštěvníkovi hor nainstalovat si do telefonu aplikaci Záchranka. Ta nám hodně pomáhá. Můžeme být u hledaného za pět minut, vždy záleží na okolnostech,“ říká náčelník horské služby Josef Hepnar.

Kolikrát do týdne zasahujete?
To se liší podle ročního období. V létě obyčejně k úrazům vyjíždíme v průměru jednou za den. V zimě je výjezdů daleko víc. Občas se stává, že se nezastavíme a ve výjimečných případech vyjíždíme za návštěvníky hor klidně i desetkrát za den.

Byly pro vás sychravé podzimní dny obdobím klidu?

To vůbec ne. Ač se na první pohled zdá, že sychravé počasí bez sněhu není v horách nijak rizikové, opak je pravdou. Téměř každodenní mlhy jsou velkou nástrahou. Rizikem je to zejména pro houbaře, kteří vklouznou do lesa a v tu chvíli se mohou ztratit. Když někdo zabloudí na cestě, najít takového člověka není až takový problém, jako když ztratí orientaci v terénu mimo cesty, kde se při komunikaci s hledaným člověkem nemáme čeho chytit.

Jak se v horách osvědčily tzv. rescue pointy neboli body záchrany v odlehlých oblastech?
Občas nám hledaný člověk unikátní kód z tabulky pro snadné určení polohy v terénu sdělí. Pokud lidé mají chytrý telefon, obejdeme se i bez těchto žlutých cedulí. Málokdy se nám stává, že by lidé prošli kolem trauma bodu, zabloudili a pamatovali si číselný kód, který je pro určení polohy zásadní.

Horská služba Orlické hory

Horská služba funguje na telefonu 1210 nonstop. V Orlických horách slouží devět zaměstnanců a dvacet dobrovolných členů. V Orlických horách horská služba působí v rámci tří okrsků – Čenkovice, Deštné v Orlických horách, Říčky. Okrsek Dolní Morava, pod který patří pohoří Králického Sněžníku, spadá pod působnost Horské služby Jeseníky.

Jak tedy návštěvníky hor hledáte?
Hlavní posun vnímám v tom, že i když jsou lidé vybaveni chytrým mobilním telefonem, ale neumějí s ním zacházet, my je dokážeme navést, aby nám svoji polohu určili. Nejlepší je v tom aplikace Záchranka.

Tu nemá každý. Pomáhají vám při hledání mobilní operátoři?
Jsme schopni se souhlasem dotyčného člověka požádat operátora o spolupráci. Stačí, aby nám hledaný odeslal zprávu, a my do pár minut víme, kde se nachází.

Předpokládám, že v Orlických horách vždy nebývá takové pokrytí, aby přesnost určení polohy byla na jednotky metrů...
Je to jak kdy. Kde je signál silnější, určení polohy je snazší, bavíme se o jednotkách metrů. Kde je pokrytí slabší, okruh hledání může být v desítkách až stovkách metrů. Nejčastěji to bývá do sta metrů.

Evidujete i zatoulané polské turisty?
Taky. Jako se naši lidé zatoulají do Polska, tak někdy polští turisté přijdou neplánovaně k nám. Spolupracujeme s obdobou české horské služby v Polsku, kterou je GOPR (Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe). U nás sídlí na odvrácené straně Šerlichu ve středisku Zieleniec. Při pátrání polské kolegy požádáme, aby zkontrolovali odvrácenou stranu Orlických hor. My zase projíždíme českou stranu.

Uprostřed přírody využívají záchranáři, hasiči i horská služba k lokalizaci pacientů takzvané body záchrany. Ty na sobě mají jedinečné označení a také telefonní čísla na všechny složky integrovaného záchranného systému.

Kde se lidé ztrácejí častěji?
Nedá se to takhle říct, vždy se ztrácejí někde jinde. Nezáleží na tom, zda jde o úpatí nebo hřeben Orlických hor. Jde především o lokality, které jsou daleko od obydlených míst a situace tam není, ať už z jakýchkoli příčin, přehledná.

Jaké počasí je nezrádnější? 
Nejzrádnější je mlha. A je jedno, zda je v létě, nebo v zimě. V zimě je orientace člověka v mlze daleko horší. V létě jdete po asfaltce nebo stezce, které se celou dobu držíte. V zimě není cesta vidět, a tak pravděpodobnost ztráty orientace narůstá.

Co návštěvníkům hor v těchto dnech doporučujete?
Někteří lidé jsou na cesty do hor připraveni víc, někteří méně. Důležité je nepřeceňovat síly, mít dobré oblečení, výbavu a trasu i s ohledem na vývoj počasí dobře naplánovat.