Dušan Salfický pod palbou nespokojených fanoušků hokejového Dynama.

Dušan Salfický pod palbou nespokojených fanoušků hokejového Dynama. | foto: Josef Vostárek, ČTK

KOMENTÁŘ: Pardubické Dynamo stojí nad propastí, manažeři zůstávají v klidu

  • 12
Ani zasedání dozorčí rady Dynama Pardubice nepřineslo žádné zásadní změny v posledním týmu extraligové tabulky. Zatím se nebude odvolávat hlavní trenér Radek Bělohlav ani generální ředitel Martin Sýkora. Zdá se, že všichni zainteresovaní čekají na zázrak, nebo jim sestup tradičního klubu nevadí.

Je čas konat! Dynamo se potápí! Sestup nechceme!

Tak se dá shrnout protest pardubických fanoušků, který rozpoutali v pátek po posledním domácím duelu s Plzní. Ani výhra jim nezabránila v poměrně razantních útocích na vedení klubu i města.

Očekávali, že pondělní zasedání dozorčí rady klubu nějaké změny přinese. Zatím se zdá, že se spletli. Dokonce by se z vět předsedy dozorčí rady Ivana Šubrta dalo vyčíst, že situace je víceméně v pohodě.

„Žádné změny jsme neschválili. Padalo hodně názorů, včetně těch, že je potřeba odvolat trenéry. Já si to ale nemyslím. Noví trenéři góly za hráče dávat nebudou. Atmosféra v kabině je dobrá, jen je třeba, aby se nám konečně chytly ty největší letní posily. Stále si myslím, že tým může být kolem desátého místa,“ uvedl Šubrt a dodal, že zatím žádné panice nepropadá.

To mu sice slouží ke cti, ale takových lidí v Pardubicích už moc nezbylo.

Fanoušci stále více propadávají do deprese, když vidí, jak jejich milovaný klub tone na posledním místě tabulky. A co hůře, zvyšuje se manko na 13. pozici, která zaručuje vyhnutí se přímému sestupu. 

„Jakmile se udělá větší díra, ostatní budou hrát tak, aby tam ten poslední zůstal. Všichni mají strach ze sestupu,“ popisují svorně situaci lidé z hokejového zákulisí s tím, že „nečekaných“ výsledků začne kvapem přibývat a Dynamu rozhodně pomáhat nebudou.

Nicméně ani to zřejmě šéfa dozorčí rady Šubrta z klidu nevyvádí. Lze to alespoň soudit z jeho hodnocení víkendového programu, kdy Pardubice během 24 hodin doma přivítají Spartu Praha a Kometu Brno. 

„Oni musí, my můžeme. Asi nikdo nečeká, že budeme tvořit hru. Musíme s nimi bruslit,“ uvedl Šubrt.

Jenže ve skutečnosti právě Pardubice musejí oba zmíněné duely vyhrát, aby zůstaly v kontaktu se zbytkem ligy. 

„Jsem velmi zklamaný jak hrou, tak i přístupem managementu a majitele klubu k těm, díky kterým mohou hokejisté chodit do skvěle placené práce a manažeři do svých kanceláří ke skvěle placené práci, tzn. k divákům a sponzorům klubu,“ posteskl si bývalý náměstek primátorky Štěpánky Fraňkové Martin Bílek, který je dnes zároveň jedním ze sponzorů klubu.

Na druhou stranu lze ze slov Ivana Šubrta vyvodit, že selhávají i další manažeři klubu.

„Vůbec se mi nelíbilo, že tým odjel k nedělnímu utkání v Třinci až v den zápasu. Je těžké po čtyřech a půl hodinách v autobusu vyskočit a podat dobrý výkon na ledě lídra. Navíc za tím mohou být i dvě zranění, která jsme si dovezli,“ doplnil šéf dozorčí rady Dynama.

Předchůdci Charváta prožívali tituly, on jen starosti

Do těžké situace se začíná dostávat i primátor Martin Charvát, jehož fanoušci na sítích kritizují čím dál hlasitěji. Všichni tři předchůdci mohli slavit mistrovský titul a zvát hokejisty na slavnostní raut na radnici. 

Jiří Stříteský slavil v roce 2005 přímo na ledě, radostnou chvilku si dopřál v roce 2010 i Jaroslav Deml a Štěpánka Fraňková vítala mistry v roce 2012. 

To Martin Charvát se může „pochlubit“ dvěma barážemi a nyní poslední příčkou s přívlastkem přímý sestup. Baráž totiž svaz zrušil a na uzavření soutěže to momentálně také nevypadá.

„Vyjádřil jsem hluboké rozčarování nad sportovními výsledky klubu. Investovali jsme do kádru nemalé peníze a bohužel se to nijak neodrazilo na výsledcích,“ uvedl Charvát s tím, že se se Šubrtem neshodli na odvolání trenéra Bělohlava.