Pardubická krajská radní pro školství Jana Pernicová a hejtman Radko Martínek

Pardubická krajská radní pro školství Jana Pernicová a hejtman Radko Martínek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Hejtman schytal kritiku kvůli omezování gymnázií. Čekaly na něj desítky lidí

  • 10
Hejtman Radko Martínek a radní Jana Pernicová schytali ve středu vlnu přímé kritiky od desítek obyvatel Poličky. Důvodem byl jejich záměr otevírat čtyřleté studium na zdejším gymnáziu jen jednou za dva roky. Představitelé kraje přijeli tento krok podmíněný úbytkem dětí do Poličky obhajovat.

Několik desítek učitelů, studentů, starostů a rodičů dětí se tísní v aule poličského gymnázia. Není si kam sednout, a tak studenti přinášejí další a další židle. Někteří lidé musejí stát, část se jich do auly ani nevejde, a tak stojí ve dveřích.

Všichni si přišli poslechnout, jak hejtman Radko Martínek a radní pro školství Jana Pernicová odůvodní svůj záměr otevírat čtyřleté studium na škole jenom jednou za dva roky.

V aule hučí desítky studentů školy a učitelů, ale také místní podnikatelé, rodiče dětí, absolventi nebo starostové okolních obcí. Většina z nich se podepsala pod petici, která bojuje za zachování výuky tak, jak vypadá teď.

GYMNÁZIA DO PÁRU

Pardubických kraj začne zavírat třídy na gymnáziích už příští rok, protože dětí začne po stovkách ubývat. Začne fungovat systém "dvojic" na gymnáziích. Školy v páru se budou střídat v otevírání čtyřletého studia. Jeden rok bude vždycky hluchý. Ve dvojicích jsou gymnázium ve Svitavách s gymnáziem v Moravské Třebové, Polička se bude střídat s Litomyšlí a čtyřleté studium budou na střídačku otevírat i ve Vysokém Mýtě a České Třebové.

Učitelé, studenti a další lidé začali proti střídavému otevírání čtyřletého studia na gymnáziu protestovat minulý týden. Argumentují třeba tím, že studenti budou mít omezený výběr seminářů (osmileté studium má totiž na škole fungovat dál a ve chvíli, kdy se neotevře čtyřletá třída, budou v ročníku sami). Problematické je také dojíždění.

Školu podpořilo už více než sedm tisíc lidí. To je téměř čtyřicet procent všech obyvatel Poličska. Vysvětlení, proč chce kraj jednou za dva roky třídu nechat zavřenou, se ale hned tak nedočkají.

Místo vysvětlení prezentace

Nejprve se před narvanou aulu postaví zástupkyně petičníků, hned potom začne mluvit radní Jana Pernicová. Žádné konkrétní věci ale naplněné aule neřekne. Místo toho pustí prezentaci, která všechny změny ve školství shrnuje.

Hovoří se v ní třeba i o konci vyšších odborných škol nebo o činnosti pedagogicko - psychologických poraden. "To tady nikoho nezajímá," zařičí někdo z davu.

Konkrétní důvody se několik desítek lidí dozvídá až od hejtmana. Na gymnázia chodí příliš mnoho dětí. Část z nich přitom hlavu na studia nemá. Kraj nechce žádné z gymnázií zavřít, ale dětí bude ubývat. Střídání má pomoci tomu, aby se žádné z gymnázií nemuselo zavřít úplně.

"Mám z toho takový divný pocit. Je to klasické - s každým být kamarád, všude napáchat trochu školy a přitom neudělat vlastně nic," říká starší muž, který se představí jako Hofman.

Zdaleka není poslední. "Zajímalo by mě, proč se takové věci, jako dopravní dostupnost ostatních gymnázií řeší až dnes. Poličské gymnázium je důležité pro děti z širokého okolí. Mnoho z nich si nemůže dovolit dojíždět do Litomyšle nebo jinam. V autobuse by strávili tolik času, že by jim ho na přípravu zbylo minimum," říká místostarostka města Bystré Jiřina Leinweberová.

Na poličské gymnázium totiž děti dojíždějí i z poměrně vzdálených koutů kraje. A zavření třídy, byť jednou za dva roky, by jim přineslo hodně dojíždění.

Doprava? To by se řešilo...

"S tím bychom samozřejmě museli něco udělat tak, aby se všechny děti dostaly do školy i ze školy v rozumném čase," řekl hejtman Radko Martínek.

Ani tahle odpověď ale naštvané lidi neuspokojí. "No to určitě, to bych chtěla vidět, jak všechny ty vesnice a města objíždějí," ulevuje si značně rozčilená žena.

Je rozumné, aby gymnázia v menších městech otevírala první ročník jen jednou za dva roky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 7. října 2010. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 243
Ano
Ano 59

S návrhem, jak síť gymnázií upravit, přichází ředitel poličského gymnázia Miloslav Svoboda.

"Samozřejmě víme, že dětí je málo a ještě jich málo bude. Ale u nás jsme problémy s naplněním nikdy neměli a děti, které tady studují, vědomosti mají. Chtěli bychom, aby kraj po zavedení jednotných přijímacích zkoušek vyhodnotil, kde jsou a kde nejsou děti, které mohou na výběrovou školu chodit," řekl Miloslav Svoboda.

Na gymnáziích mají být přijímací zkoušky už od tohoto školního roku. "Ten nápad se mi líbí, budeme přemýšlet nad tím, jak ho uvést do praxe," odvětil mu Radko Martínek.