O tom, zda Dynamo vzejde z první série play off  jako vítěz rozhodnou také souboje výborného třineckého útočníka Martina Růžičky s rovněž výborným brankářem Ondřejem Kacetlem z Pardubic.

O tom, zda Dynamo vzejde z první série play off jako vítěz rozhodnou také souboje výborného třineckého útočníka Martina Růžičky s rovněž výborným brankářem Ondřejem Kacetlem z Pardubic. | foto: ČTK

Pardubice uvidí po třech letech play off. Hráči se těší na sílu od fandů

  • 1
Příznivce Dynama Pardubice čeká hokejový víkend. V ideálních termínech se dvakrát představí na domácím ledě jejich oblíbený klub v boji proti Ocelářům z Třince. Byť ti zatím ve čtvrtfinálové sérii vedou 2:0, dá se v sobotu i v neděli očekávat na tribunách bouřlivá atmosféra, která podpoří hráče v touze získat potřebné výhry.

Zaplněné ochozy dlouho před prvním buly, zasvěcené debaty v hospodách v okolí stadionu, šály a dresy v míře větší než obvykle a hlavně odhodlaní fandit.

Příznivci Dynama Pardubice si dnes po třech dlouhých letech připomenou, jaké to je, když jejich tým hraje o titul. A byť se svěřencům trenéra Miloše Holaně první dva zápasy v Třinci nepovedly, fanoušci své oblíbence ve štychu nenechají.

„Vstupenky na oba dva zápasy se prodávají velmi slušně. Odhadujeme, že určitě přijde přes devět tisíc lidí. Na druhou stranu je velmi pravděpodobné, že na oba dva duely bude možné sehnat vstupenky ještě těsně před utkáním,“ uvedl tiskový mluvčí HC Dynamo Pardubice Jan Hrabal s tím, že tradičně zbývají na kasách hlavně lístky na stání a s horším výhledem.

Ten stejně jako zbytek vedení Dynama i samotného týmu věří, že právě domácí prostředí pomůže klubu získat hned v sobotu první vítězství ve čtvrtfinále. „Teď se těšíme domů, na vás, až nás svým fanděním poženete! Slezané domácí dvojzápas zvládli, teď je řada na nás. A my uděláme všechno pro to, abychom to zvládli. Jsme hrdí, že nám věříte a dáváte sílu,“ vzkazují hráči svým příznivcům na Facebooku Dynama Pardubice.

Mezi jindy dost kritickými pardubickými fanoušky však převládá i přes dvě prohry spokojenost s probíhající sezonou. Po loňské baráži a předchozím play out jsou lidé vděční, že se nemusí až do dubna obávat o účast Dynama v nejvyšší soutěži.

„V letošní sezoně už pro nás vítězové jste! Splnili jste více, než se očekávalo a udělali jste tím radost všem svým fanouškům. To, jak se perete dál, je neskutečné a v sobotu a o víkendu tam budeme s vámi a budeme vás podporovat, jak to jen půjde! Hrajte tak, aby jste na sebe mohli být pyšní!“ napsal třeba Luboš Mokříž. Podobných vzkazů je na Facebooku mnohem více.

„Jednoduché... dvakrát vyhrát a ještě se domů vrátit. A když to nedopadne, tak se vůbec nic neděje. Už teď převládá spokojenost,“ vzkázal hráčům zase fanoušek Milan Poličanský.

Hráči se chtějí opřít o své fandy

Na druhou stranu je jasné, že nikdo v klubu nechce, aby Třinec zvládl postup do semifinále hladce. „Musíme více chodit do branky, to nemá žádný gólman rád. To by mohlo být, co na ně bude fungovat, ale musíme to dělat od první minuty. Pořád jim chybí ještě k postupu hodně a nedáme jim nic zadarmo. Máme výborné fanoušky, kteří nás poženou, doma hrajeme ještě lepší hokej. Věřím, že to zvládneme,“ uvedl útočník Pardubic Matěj Beran, který se překvapivě stal nejlepším střelcem týmu, když v  třinecké Werk Areně dal všechny tři góly Dynama.

Sobotní zápas začíná v 17 hodin a nedělní v 16:40 hodin s tím, že ho bude přímo vysílat Česká televize. A oba dva duely by měly mít oproti zvyklostem ze základní části soutěže slavnostní nádech. „Připravujeme více efektní nástup hráčů na led, který doprovodí ohňová show. Také před úvodním buly zazní hymna,“ uvedl Jan Hrabal.

Zápisník Milana Zlinského:

Ještě nemusí být konec, ale chce to změnu přístupu

Pardubičtí hokejisté i jejich fanoušci šli do čtvrtfinálové série s tím, že si po loňských nervech v baráži chtějí závěr sezony hlavně užít. Nic proti tomu. Pravdou totiž je, že Dynamo jede letos už vlastně docela dost nad plán a určitá míra uvolnění je na místě.

Na druhou stranu při pohledu na první dva zápasy v Třinci se člověk často neubránil dojmu, že je možná té pohody až trochu moc. Hráči často situace přehrávali, hledali přihrávkami někoho před ještě více prázdnou bránou, kličkovali u vlastní brány nebo vymýšleli filigránské kousky při nájezdech. Potíž je v tom, že takto se play off nehraje a málokdy podobná cesta vede k úspěchu.

A těžko pardubičtí příznivci zapudí myšlenky o tom , že jejich oblíbenci zbytečně dávají šanci soupeřovi, který rozhodně nevypadá jako největší kandidát na titul. O tom svědčí třeba to, že Oceláři už několik sezon podávají střídavě matné výkony, hádky jejich hráčů přímo na lavičce nebo nijaká atmosféra v nové Werk Areně.

Pokud se Dynamo o víkendu vrátí k jednoduchému hokeji plnému střelby, dorážek a fyzických kontaktů s veterány soupeře, série může být ještě dlouhá. Pokud bude pokračovat „pohoda a parádičky“, Pardubáci půjdou v neděli na hokej v této sezoně naposledy.