Ředitelka Hana Šmejkalová má za úkol postavit na nohy ztrátové pardubické...

Ředitelka Hana Šmejkalová má za úkol postavit na nohy ztrátové pardubické letiště. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Šéfka pardubického letiště patrně skončí, zastupitelé podpořili její odvolání

  • 2
Pětileté působení Hany Šmejkalové ve funkci ředitelky pardubického mezinárodního letiště spěje ke konci. Zastupitelé jí ve čtvrtek v noci vyjádřili nedůvěru a pověřili vedení firmy, aby hledalo nového ředitele.

„Její hlasování pro osobní odměny, nákup služebního vozu za nemalou částku, to jsou věci, přes které se osobně nepřenesu. Proto navrhuji její odvolání a vypsání transparentního výběrového řízení na skutečného krizového manažera,“ uvedl zastupitel za ANO Martin Kolovratník, který našel podporu napříč politickým spektrem s jednou výjimkou - ODS. 

„Lidsky odsuzuji chování ředitelky, ale nerozumím ani vaší snaze ji bez znalostí podrobností hned odvolávat,“ uvedl třeba zastupitel za ODS Karel Haas.

Jeho kolega Petr Klimpl zase mluvil o tom, že ředitelka prodělávající firmy nemůže končit jen na základě „mediálního lynče.“ 

V tom mu dala za pravdu i zastupitelka za ANO Helena Dvořáčková. „To skutečně nemůže, ale musíme ji odvolat na základě mnoha chyb, které ve funkci za poslední tři roky udělala v čele se špatně zvládanou stavbou terminálu,“ uvedla bývalá náměstkyně.

Za ředitelku bojoval také předseda představenstva firmy East Bohemian Airport, která se o vzdušný přístav stará, Petr Juchelka z ODS.

Ovšem obhajoba se moc nedařila, vlastně jen potvrzoval fakta, na která během posledních dní upozornila MF DNES. „Nákup nového vozu jsme ještě na představenstvu neprobírali,“ uvedl třeba.

Pro odvolání Šmejkalové nakonec zvedlo ruku 24 zastupitelů. Zdrželi se, nebo byli proti, jen zástupci ODS a Sdružení pro Pardubice. Ředitelku bude odvolávat valná hromada firmy, která patří městu a kraji. „Hejtman Martin Netolický s naším postupem souhlasí,“ dodal Kolovratník. 

Ředitelka letiště považuje celou věc za mediální kampaň. 

„Vzhledem k vágní mediální kampani adresované proti společnosti EBA, byla celá věc předána právní kanceláři k dalšímu posouzení zneužití zpravodajské licence a ke zvážení podání podnětu k dalším státním orgánům,“ stojí ve vyjádření, které ještě dnes ráno bylo na webu společnosti EBA. Později bylo staženo.