První čtyři aktivisté Greenpeace sestoupili z komína elektrárny Chvaletice

  12:48aktualizováno  19:48
Aktivisté ekologické organizace Greenpeace začali ve středu sestupovat z komína chvaletické elektrárny, který obsadili v pondělí. Po půl osmé večer stanuli na zemi první čtyři lidé. Celkem jich nahoře bylo původně jedenáct.

Po třech dnech aktivisté blokádu chladicí věže ve Chvaleticích končí. | foto: Greenpeace

Aktivisty, kteří sestoupili z komína, vyslechne policie. Bude po nich žádat vysvětlení celé akce.

Ve středu dopoledne aktivisté nad věží na chvíli vytvořili barevnou mlhu, která měla symbolizovat škodliviny, které z elektrárny vycházejí.

„Fialový kouř stoupající z chladicí věže vypadá sice hrozivě, ale ve skutečnosti je zcela neškodný, jde o chemickou reakci, v níž hlavní roli hraje obyčejný cukr. Naopak elektrárna vytvoří tisíce a tisíce tun jedovatých a škodlivých látek ročně,“ řekl jeden z aktivistů na věži Robert Hrdina z Pardubic.

Před podvečerním sestupem museli členové Greenpeace odstranit transparenty, které na věž vyvěsili. Během dne se na ně připravovala i policie.

„Z taktických důvodů nemohu poskytnout informace týkající se úkonů, které budeme provádět ve chvíli, kdy aktivisté věž opustí. Co se týká podezření z protiprávního jednání, i to bude s určitosti stanoveno ve chvíli, kdy dojde k přesnému zjištění a vyčíslení škody. Nyní je v jejich krocích spatřováno podezření z trestného činu poškození cizí věci, zda se tato právní kvalifikace potvrdí, či změní, to opravdu ukáže až následné prověřování,“ uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Greenpeace akcí protestují proti modernizaci a prodloužení provozu elektrárny, což podle nich přinese další zhoršení životního prostředí. Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, již dříve uvedl, že nesouhlas Greenpeace považuje za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Severní energetická vyčísluje škody způsobené počínáním aktivistů. Mluvčí společnosti Gabriela Sáričková Benešová v úterý uvedla, že mohou dosáhnout řádově několika milionů korun, v případě poškození pláště chladicí věže by to byly i desítky milionů. Aktivisté to zpochybnili s tím, že navrtání děr akumulátorovou vrtačkou nemůže věž příliš poškodit.

Elektrárna je nyní odstavená, kvůli modernizaci i požáru

Část hnědouhelné elektrárny z roku 1979 podstupuje nyní modernizaci zhruba za 2,5 miliardy korun, po níž by mohla být v provozu do roku 2030. Greenpeace tvrdí, že podle původních slibů měla být elektrárna odstavena nejpozději v roce 2020.

Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, již dříve uvedl, že nesouhlas Greenpeace považuje za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Provoz elektrárny protest Greenpeace neohrozil. Dva bloky jsou odstaveny právě kvůli modernizaci, zbývající dva kvůli nedávnému požáru dopravníku uhlí.

Greenpeace versus Severní energetická

Stanovisko Greenpeace ČR k protikampani:

“Severní energetická se pokouší cenzurovat a blokovat naše sdělení, že chvaletickou elektrárnu nepotřebujeme a že její přestavba probíhá v rozporu se zákonem. Jeden z PR specialistů, který ji na internetu na jiné sociální síti veřejně řadí mezi své klienty, byl v těchto dnech velmi aktivní v internetových diskuzích, kde vystupoval proti našim argumentům. Když jsme na jeho komentáře reagovali odhalením spojitosti mezi ním a Severní energetickou a zveřejnili printscreen z jeho profilu na LinkedIn, snažil se nás umlčet a nahlásil naši stránku na Facebooku, prý kvůli ochraně osobních údajů. Kvůli tomu nám byl celý facebookový účet, tedy významný komunikační kanál s více než 40 tisíci followery dočasně zablokován. To je ze strany Severní energetické nejen neomluvitelná snaha manipulovat skrytě s veřejným míněním prostřednictvím najatých lidí, ale i neuvěřitelný zásah do svobody projevu. Je vidět, že jsme píchli do vosího hnízda a zaměstnancům Severní energetické došly argumenty ke smysluplné diskuzi.“

“Desítky milionů? Severní energetická musí být opravdu zoufalá ze šíření informací, že před prodloužením provozu elektrárny nebyl vyhodnocen vliv na životní prostředí, když si z palce vycucává taková absurdní hausnumera. A jestli má Severní energetická pravdu a obyčejná vrtačka, kterou doma lidé používají k zavěšení obrazů, dokáže vážně poškodit takovou průmyslovou stavu, jakou je chladicí věž elektrárny, je s touto stavbou opravdu něco ve velkém nepořádku. V takovém případě bychom museli požadovat, aby byla elektrárna odstavena ne v roce 2020, ale okamžitě, protože její provoz nemůže být ani v nejmenším bezpečný. “O rozříznutém drátu či zničeném plotu společnost zcela účelově lže. Máme video, které dokazuje, že jsme nic takového neudělali. Vyjádření společnosti jen dokazuje to, že se jí v ničem nedá věřit.”

Stanovisko Severní energetické:

Aktivisté z Greenpeace se po vniknutí do Elektrárny Chvaletice a poškození jejího majetku pokusili ještě o kyberšikanu a v návaznosti zaútočili i na největší světovou sociální síť Facebook. Po krátkodobém zablokování profilu dezorientovaná nátlaková organizace obvinila z cenzury Internetu Severní energetickou. Ve skutečnosti však její účet zablokoval Facebook z důvodu porušení zásad komunity. Zde je oficiální vyjádření sociální sítě: „Odebrali jsme vámi nahlášený obsah (fotka). Zkontrolovali jsme fotku, kterou jste nahlásili (důvod: za obtěžování). Protože porušuje naše Zásady komunity, odebrali jsme ji. Děkujeme za nahlášení. Uživateli Greenpeace Česká republika jsme dali vědět, že jsme jeho fotku odebrali, ale ne to, kdo ji nahlásil.“

Greenpeace na sociální síti začali zveřejňovat osobní údaje a fotografie jednoho z PR specialistů Severní energetické. Facebook toto počínání správně vyhodnotil jako obtěžování, materiál stáhnul a krátkodobě pozastavil profil organizace. Zároveň dle oficiálního vyjádření informoval uživatele Greenpeace Česká republika o této skutečnosti, dezinterpretace tedy byla záměrná. Sociální síť Facebook umožňuje nahlásit nevhodný obsah z důvodu obtěžování a velmi přísně vyhodnocuje všechny případy tohoto jednání. Uživatelé této sítě již z podstaty nemohou aplikovat cenzuru na jiné uživatele, protože o tom, co je nevhodné, rozhoduje pouze Facebook. Greenpeace tedy ve skutečnosti neobviňují z cenzury Severní energetickou, ale společnost Facebook.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

Tři adepti na titul. Jako ve fotbale. Rodí se v hokejové extralize nová dominance?

15. března 2024  10:19

Tak výrazně odskočené trio extraliga nepamatuje. Čtvrtá Kometa ztratila v základní části na čelo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Žamberku vyrábějí sajdkáry 67 let. Nově budou k mání pro český elektroskútr

18. března 2024

Výrobce prvního českého elektrického mopedu Mopedix, který vstoupil na trh loni v červnu, chce...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Tunel, který dělá potíže. Metrostav má námitky proti výběrovému řízení

18. března 2024  15:22

Metrostav podal námitky proti výsledku výběrového řízení na stavbu dálničního tunelu Homole u...

Nová psychiatrie i přestavba Automatických mlýnů. EU poslala do kraje 70 miliard

18. března 2024  11:12

Za dvacet let od vstupu Česka do Evropské unie získal Pardubický kraj a velká města v regionu 70...

Vondráček: Freibergs jako komik. Trefil jsem ho na hrudník, chytal se za hlavu

18. března 2024  9:39

V jeho hlavě možná nejdřív zavládlo velké zklamání, když v prosinci nefiguroval v plánech...

V Žamberku vyrábějí sajdkáry 67 let. Nově budou k mání pro český elektroskútr

18. března 2024

Výrobce prvního českého elektrického mopedu Mopedix, který vstoupil na trh loni v červnu, chce...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...