Na Friends Festu je pro návštěvníky připravena řada atrakcí. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Festival plný Ameriky nabídne program v plné verzi i se Žlutým psem

  • 0
Sobota bude patřit na pardubickém závodišti všemu americkému. K vidění budou auta, vojenská technika, indiáni, rodeo, western show a k tomu bude znít country. I přes opatření proti šíření nemoci covid-19 se pořadatelé Friends Festu rozhodli akci uspořádat v obvyklém rozsahu.

„Doufáme, že lidé přijdou a podpoří nás. Logicky máme obavy z účasti. Doba těmto akcím úplně nepřeje,“ říká mediální zástupce festivalu Tomáš Pospíšil.

Nemá obavy ze špatného počasí, ale z toho, aby davy neodradila povinnost mít s sebou negativní test nebo doklad o očkování či o prodělání nemoci covid-19.

„Snažili jsme se to lidem maximálně zjednodušit a dáme jim tak možnost otestovat se antigenním testem přímo u areálu závodiště,“ sdělil Pospíšil.

Antigenní rychlotesty budou zdarma pro každého, kdo má veřejné zdravotní pojištění a absolvuje test maximálně jednou za 7 dní, tedy čtyřikrát do měsíce. Stačí se prokázat průkazem pojištěnce. 

„Pro urychlení testu je možné vyplnit potřebné údaje na odkazu na našem webu friendsfest.cz,“ upřesnili pořadatelé s dovětkem, že děti do šesti let žádné potvrzení nepotřebují.

Vstupné na místě bude 400 korun, až do dneška však lze lístek pořídit o stovku levněji. Děti do 120 centimetrů pak nemusí platit nic.

Koně pod kapotou, divoký západ i Žlutý pes

A co za své peníze návštěvníci uvidí?

Friends Fest 2021

10.00 Otevření areálu
11.30 Indian show
12.00 Western show
12.15 Rodeo
12.45 Country dancing
12.45 Dřevorubecká show
13.45 Country sisters
13.45 7. kavalérie Generála Custera
15.45 Pojídání chilli
16.30 Western show
16.45 Auto show
16.45 Dřevorubecká show
17.00 Ukázka boj. techniky
17.45 Indian show
17.45 Westernové koně
18.45 Katarína Knechtová
20.30 Kapela Žlutý pes

Scény

Program se bude odehrávat na dvou pódiích a pak také na ploše zvané rodeo a v military zóně. Akce se koná prakticky v celém areálu dotihového závodiště.

Jedním z největších taháků je pestrá přehlídka vozů vyrobených ve Spojených státech. Především milovníci aut Ford Mustang si přijdou na své. Na závodišti jich bude celá plejáda. Nebude však chybět ani přehlídka westernových jezdců, vojáků nebo dřevorubců. 

„Co se týče bohatého kulturního programu, upozornil bych především na kapelu Žlutý pes, která vystoupí kolem půl deváté večer, ještě před nimi pak výborná slovenská zpěvačka Katarína Knechtová,“ uvedl Tomáš Pospíšil.

Nebude chybět ani jedna z nejoblíbenějších částí programu, kterou je soutěž v pojídání chilli papriček. Pohled do tváří soutěžících dává divákům vždy jasný vzkaz, že závodníkům jde když ne o život, tak alespoň o důstojný návrat do hlediště.

„Věříme, že lidé po roce a půl restrikcí budou vyhladovělí a na náš festival dorazí. Vím, že jsme jedni z mála, kdo se do tak velké akce pustil, ale snad to nedopadne špatně,“ míní Tomáš Pospíšil. 

Areál se bude otevírat už po desáté hodině dopolední a první body programu začnou pořadatelé odškrtávat před polednem, kdy dostane prostor indiánská show nebo módní přehlídka.