Zápas Slavie proti Pardubicím 1. září 2010 na fotbalovém stadionu Pod Vinicí sledovaly zhruba tři tisíce lidí

Zápas Slavie proti Pardubicím 1. září 2010 na fotbalovém stadionu Pod Vinicí sledovaly zhruba tři tisíce lidí | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Fotbal v Pardubicích se zvedá. Bude tu stadion pro pět tisíc lidí

Město a Fotbalový klub Pardubice chtějí přestavět stávající starý stadion Pod Vinicí. Za 100 milionů korun má vzniknout moderní hřiště se zázemím pro druhou ligu a místem pro pět tisíc lidí.

Když prvního září nastoupila v Pardubicích k pohárovému zápasu Slavia Praha, stadion Pod Vinicí praskal ve švech. Necelé tři tisíce fotbalových fandů se na malých tribunách doslova mačkaly. Až slavný klub přijede příště, možná ho bude sledovat dvojnásobný počet lidí, kteří budou mít k dispozici náležité pohodlí.

Majitelé klubu FK Pardubice, který momentálně hraje na čele třetí ligy, totiž připravují radikální přestavbu nevyhovujícího stánku. Po jejím skončení by Pod Vinicí měl být stadion pro zhruba pět tisíc lidí splňující podmínky pro druhou ligu, tréninkové hřiště s umělou trávou či moderní zázemí pro mládežnická mužstva. Vše bude stát kolem sta milionů korun. S placením zřejmě výrazně pomůže Evropská unie.

Tribuny se objeví i za brankami

Stávající malá tribuna pro sedící se rozšíří na úkor starých kabin, přestavbou projde i její vnitřek, kde přibudou moderní šatny, kanceláře nebo prádelna. Na opačné straně by pak měla vyrůst místo současného přístřešku další tribuna pro sedící fanoušky, jejíž součástí bude i zázemí pro mládež.

"Menší, zřejmě montované tribuny plánujeme i za oběma brankami. Stadion tak bude mít kapacitu nějaké dva tři tisíce sedících plus zhruba stejný počet míst na stání. Celková kapacita tak bude mezi čtyřmi až pěti tisíci lidí," uvedl jednatel FK Pardubice Vladimír Pitter.

Podle představitele fotbalového klubu je klíčové, aby stadion splňoval parametry pro druhou ligu. V dnešním stánku by se totiž žádná vyšší soutěž hrát nemohla. Nevyhovuje hlediště ani zázemí.

Na fotbal má jít třetina peněz pro město z EU

"Projekt vylepšení areálu Pod Vinicí je zahrnutý v Integrovaném plánu rozvoje města, na který posílá peníze Unie. Zatím to vypadá, že by na fotbal mohlo jít zhruba 85 milionů korun. Tak to alespoň schválila rada města. Konečné slovo bude mít ale zastupitelstvo," uvedl náměstek primátora Alexandr Krejčíř.

Celkem budou politici porcovat mezi zájemce 270 milionů z Evropské unie. Zdá se, že fotbal je jedním z hlavních favoritů na zisk významné částky. Jeho fanoušci se totiž v posledních letech mnoha dobrých zpráv nedočkali.

Už je to více než čtyři roky, co Jiří Rýva prodal druhou ligu do Sokolova. Letní stadion vedle arény zase dlouhé roky jenom chátrá a čeká na demolici. "Fotbal tady v posledních letech neměl na růžích ustláno. I proto si myslím, že teď máme velkou šanci uspět," říká Vladimír Pitter.

Ten má v šuplíku připraven projekt celkem za 150 milionů. Je však připraven škrtat tak, aby se drtivá většina stavby zaplatila právě z dotací. "Uvidíme, kolik nakonec dostaneme. Projekt je rozdělen na etapy, takže ho není nutné naplnit hned celý. Navíc akcionáři klubu jsou připraveni také investovat peníze, kdyby bylo třeba více doplácet," uvedl Pitter.

Nový stadion? Místo vojenské střelnice

"Nyní jsme stadionem omezeni, dál bychom už prostě nemohli postupovat. Je to podle mě poslední šance, jak v Pardubicích získat kloudný fotbalový stánek. Neumím si představit, že by město v blízké budoucnosti stavělo zbrusu nový stadion," dodal Pitter.

Jeho slova potvrzuje i šéf sportovní komise na radnici Petr Klimpl. Město totiž sice má plán, že by nový stadion mohl stát v bývalém vojenském prostoru nedaleko Višňovky, ale jeho stavba je ve hvězdách. "To je běh na hodně dlouhou trať. Je nutné udělat změny v územním plánu města, navíc pozemky stále patří státu. Stavět by se tak mohlo začít až za dlouhé roky," řekl Klimpl.