Promítání filmu Katyň v rámci Febiofestu v bývalém vojenském prostoru ve...

Promítání filmu Katyň v rámci Febiofestu v bývalém vojenském prostoru ve Zdechovicích. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Pardubický Febiofest bude na letišti promítat snímek Rozkoš v oblacích

  • 0
Pardubickou část filmového festivalu Febiofest ve čtvrtek zahájí projekce filmu Do větru režisérky Sofie Šustkové. Festival v kině Cinestar do soboty nabídne jedenáct snímků. Pořadatelé zůstali věrní i projekci na netradičním místě.

Letos to bude snímek režiséra a scenáristy Pedra Almodóvara Rozkoš v oblacích na pardubickém letišti.

„Festival zůstane věrný všemu, co se během dvaceti let v Pardubicích osvědčilo a pardubickému publiku činí radost a potěšení. Prokáže, že je stále věkově i sociálně neohraničen. Může přijít každý, koho filmy a kultura obecně zajímají,“ uvedl pořadatel pardubické části festivalu Jan Motyčka.

V pátek je například na programu film Pod jedním stromem islandského režiséra Hafsteinna Gunnara Sigurdssona o sousedské válce. 

Dále se mohou diváci těšit na komediální drama Krásný únik režiséra Paola Vitziho s Helen Mirrenovou a Donaldem Sutherlandem v hlavních rolích. Stárnoucí manželé jsou vážně nemocní a nechtějí zemřít připojení na přístrojích.

V sobotu se v sálech bude mimo jiné promítat snímek Zimní bratři režiséra Hlynura Pálmasona. Dánské drama z odlehlého dolu na vápenec stírá hranice mezi skutečností a snem. 

Dále je v nabídce také film Neposlušnost Sebastiána Lelia, který vypráví příběh vztahu dvou žen v prostředí ortodoxní židovské komunity. Mnohovrstevnaté drama o lásce, víře a ženských rolích bylo v pražské části festivalu jedním z nejvyhledávanějších snímků.

Pardubický festival rovněž promítá filmy na neobvyklých místech. Promítalo se již třeba v krematoriu, v bývalých vojenských prostorech ve Zdechovicích, na vlakovém nádraží nebo v pivovaru.