Prosadit se přes litvínovskou hráz v čele se skvělým brankářem Francouzem bude...

Prosadit se přes litvínovskou hráz v čele se skvělým brankářem Francouzem bude pro pardubické hokejisty opět velmi těžké. Chce to hlavně lépe využít přesilovky. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Fandové první výhru Pardubic vítají, dál ale hokejistům moc šancí nedávají

  • 2
Pokud něco pardubičtí hokejisté ve středu večer ukázali zaplněné Tipsport areně, tak to byl charakter. Po třech poměrně jednoznačných prohrách s Litvínovem se už zdálo, že čtvrtfinálová série pro ně rychle skončí. Hráči HC ČSOB Pojišťovny Pardubice však takovému scénáři řekli ne a v prodloužení si vynutili zápas číslo pět.

Ten startuje na Zimním stadionu Ivana Hlinky v pátek v 18.20 hodin a živě ho vysílá kanál ČT 4 Sport.

„Jsme rádi, že jsme před plnou halou vyhráli a udělali fanouškům radost,“ řekl pro www.hcpce.cz pardubický forvard Tomáš Kaut, který prodlužovanou bitvu rozhodl svým pohotovým gólem.

V tu chvíli byla radost na tribunách veliká. Fanoušci byli rádi, že se jejich oblíbenci vyhnuli blamáži v podobě prohry 0:4 na zápasy. „Hoši, děkujem,“ znělo halou a trochu to vypadalo i jako loučení se sezonou.

Řada fanoušků totiž příliš nevěří, že by hokejisté dokázali vyhrát i na severu Čech a vynutit si tak šestý zápas, který by se hrál v neděli v Pardubicích. „K výsledku samozřejmě gratulace. Bylo to vítězství vůle a hlavně nám přálo štěstí. Ale i to je potřeba. Nicméně, obracet sérii z 0:3 na 4:3 vidím u tohoto týmu jako utopii. I tak je dobře, že jsme lepší než Hradec Králové,“ upozornil na rychlý konec regionálního rivala fanoušek Pardubic Zdeněk Procházka.

Pravda je, že se v dějinách českého play-off ještě nikdy nestalo, že by nakonec postoupil tým, který prohrával v sérii 0:3 na zápasy. Na druhou stranu Pardubice už v minulosti několikrát ukázaly, že žádnou sérii nebalí předčasně.

Ve finále 2003 při pátém zápasu už pořadatelé dokonce nesli pohár pro mistra ligy k ledové ploše, aby ho mohli zvednout nad hlavu hráči Slavie Praha. Domácí se ovšem zdravě naštvali, duel otočili a vyhráli i šesté utkání v Praze. Nakonec smolně padli až v zápase číslo sedm. Podobně se Pardubice vracely i do finálové série 2007 proti Spartě Praha, kde jen kousek chyběl k tomu, aby stav série z původních 0:3 srovnaly na 3:3.

„Budeme-li hrát stejně jako ve středu, tak máme velikou šanci vrátit sérii zpátky do Pardubic,“ uvedl ostatně i útočník Kaut.

Ovšem fakta mluví jasně. Litvínov v čele se zkušenými borci, jakými jsou brankář Francouz, obránce Kubát či útočníci Ručinský nebo Petružálek, jsou stále evidentním favoritem na výhru v pátém duelu i celkovém postupu do dalšího kola.

Na dnešní výhru Chemiků třeba sázková kancelář Tipsport vypsala kurz 1,53 ku jedné. Na výhru Pardubic je pak hodně lákavých, ale o to méně pravděpodobných 5,02 ku jedné. Na postup Litvínova do osmifinále pak bookmakeři vypsali nicotných 1,01 ku jedné a šance Pardubic vidí na 16 ku jedné.