Požár v Explosii popálil muže na 90 procentech těla, další tři méně

  • 12
V pardubické továrně státní firmy Explosia vypukl ráno požár, který vážně zranil čtyři muže. Jeden z nich má popáleniny na 90 procentech těla a jeho život je kriticky ohrožen. Požár v budově, kde se vyrábí střelný prach, zlikvidovali podnikoví hasiči. Příčiny nehody zjišťují hned čtyři komise.

Policie zahájila úkony pro podezření těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Redakci iDNES.cz to řekla krajská policejní mluvčí Eva Maturová. Nikdo konkrétní obviněný není.

Hořet začalo zhruba v půl osmé. Mluvčí Explosie Martin Vencl řekl, že při požáru byli popáleni čtyři muži, z toho dva středně těžce a dva těžce. Jeden z nich byl při příjezdu záchranky v bezvědomí.

„Jeden muž utrpěl popáleniny na 90 procentech těla, byl připojen na umělou plicní ventilaci a uveden do umělého spánku. Vrtulník jej transportoval do popáleninového centra do Prahy,“ řekl mluvčí krajské záchranky Aleš Malý.

Druhý utrpěl popáleniny na 30 procentech a s vážným poraněním hlavy byl letecky převezen do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Podle lékařského náměstka hradecké fakultní nemocnice Zdeňka Tušla je pacient ve vážném stavu. „Je popálený, má vážné poranění hlavy a je na umělé plicní ventilaci. Ve fakultní nemocnici podstoupí další zákroky,“ řekl ČTK Tušl.

„Další dva lidé utrpěli popáleniny menšího rozsahu a mají drobné rány. Byli také převezeni na Vinohrady,“ dodal Malý.

Pardubická záchranka měla na místě všechny vozy, přiletěly dva vrtulníky. Zhruba hodinu po požáru se na místo dostavili policejní vyšetřovatelé, kteří budou na objasnění příčiny požáru spolupracovat s vyšetřovatelem hasičů.

Vedení firmy ustanovilo pro nehodu vyšetřovací komisi, ohlásilo ji také báňskému úřadu, jehož zástupci na místě shromažďují výsledky měření a dokumentaci.

Do podniku přijel také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, pod jehož resort státem vlastněná firma spadá.

„Vedení společnosti má situaci pod kontrolou. V 7.20 hodin došlo k požáru, který byl provázen tzv. deflagrací, což je je jakási menší forma výbuchu provázená tlakovou vlnou. Během pěti minut byli na místě firemní hasiči. Z tohoto pohledu proběhlo tedy vše velice rychle,“ uvedl Havlíček.

Budova je po výbuchu zdevastovaná

Podle něj nyní nehrozí nic v podniku samém ani jeho okolí. Provoz sušárny, kde se incident stal, je zastaven, neboť objekt je v současné době k nepoužití.

„Budova je zdevastovaná, provoz jinak jede v celé společnosti beze změn. V té době bylo v areálu přibližně 500 lidí, v daném objektu byli čtyři zaměstnanci. Zdravotní stav poraněných firma průběžně sleduje. Jejich zdravotní stav však nechceme s ohledem na rodiny popálených pracovníků dále komentovat,“ dodal Havlíček.

Na místě byl i předseda představenstva společnosti Explosia Radomír Krejča.

„Zaměřujeme se na rodiny účastníků nehody, monitorujeme stav čtyř zraněných a komunikujeme s jejich rodinami. Snažíme se tak zmírnit dopady, která má tato událost na jejich psychiku,“ uvedl Krejča.

Co bylo příčinou požáru, není zatím jasné. Vyšetřování povedou čtyři komise, které to mají zjistit. Jedna je pod kontrolou vedení společnosti, další vede Báňský úřad a své vyšetřovací komise mají policie a hasiči.

„Příčiny nehody jsou předmětem vyšetřování. Spekulovat o nich nechci,“ prohlásil předseda představenstva.