Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V boji o výjimky na emise vyhrála chvaletická elektrárna jen první kolo

  8:57
Chvaletická elektrárna má od krajského úřadu požehnání, aby po roce 2020 vypouštěla více škodlivin, než vyžaduje Evropská unie a než si přejí ekologové i zastupitelé Pardubic. Rozhodne ovšem až ministerstvo životního prostředí.

Elektrárna Chvaletice | foto: Michal Klíma, MAFRA

Má chvaletická elektrárna za každou cenu splnit nové přísnější limity pro vypouštění oxidů dusíku a zbytkové rtuti, nebo je dobré v zájmu významného zaměstnavatele přimhouřit oko, zvlášť když životnímu prostředí kvůli tomu nehrozí velká újma?

Úřad Pardubického kraje minulý týden podle očekávání zvolil druhou možnost. V posledních letech pravidelně schvaloval pro firmu miliardáře Pavla Tykače Sev.en EC výjimky a ani tentokrát neučinil jinak.

Úřad si pro své ano klade několik podmínek, z nichž nejzajímavější je, že výjimka pro rtuť neplatí do roku 2029, ale skončí o dva roky dříve.

Podle Greenpeace je takové „omezení“ výsměchem a proti rozhodnutí krajského úřadu se hnutí odvolá k ministerstvu životního prostředí.

O odvolání uvažují i Pardubice, byť by se kvůli tomu o prázdninách patrně muselo sejít zastupitelstvo. „Rozhodnutí odbor životního prostředí nyní analyzuje a bude svoláno mimořádné zasedání Rady města Pardubic, odvolání proti rozhodnutí podporuji,“ uvedl pardubický radní Vít Ulrych (KDU-ČSL).

I když spor řeší a budou řešit úředníci, ve skutečnosti je to ryze politický problém.

Elektrárna tvrdí, že dodržení přísnějších limitů u oxidů dusíku by ji stálo 1,4 miliardy a dopad na kvalitu ovzduší - i podle závěru krajského úřadu - by byl v okolí prakticky neměřitelný. Chvaletice přitom dají na modernizaci čtyř bloků v součtu celkem sedm miliard korun. Krajský úřad ve svém rozhodnutí upozorňuje, že navzdory výjimce se množství emisí sníží.

Rtuť vyšla při hodnocení špatně

Ekologičtí aktivisté ale mají pravdu, že vinou výjimky se do vzduchu dostane o nezanedbatelné množství škodlivin více, za rok má jít přibližně o 300 kilogramů rtuti a o 330 tun oxidů dusíku.

Chvaletice? Třetí největší výrobce elektřiny v zemi

Hnědouhelná elektrárna Chvaletice se čtyřmi bloky o celkovém výkonu 800 MW vyrostla v letech 1973 až 1979 asi 20 kilometrů západně od Pardubic v místech, kde se předtím těžil pyrit. K zásobování elektrárny uhlím ze severních Čech byl na Labi vybudován přístav fungující od roku 1977, ze kterého se uhlí do areálu dopravovalo pásovými dopravníky. Od roku 1996 se uhlí dováží vlaky. V letech 1997 a 1998 dostala elektrárna ve dvou etapách odsiřovací zařízení. Jako jeden z nejdražších zdrojů se ji ČEZ rozhodl prodat, a v září 2010 ji proto vyčlenil do zvláštní akciové společnosti. Hovořilo se také o tom, že pokud si ČEZ elektrárnu ponechá, ukončí v ní v roce 2016 výrobu elektřiny. V březnu 2013 ČEZ oznámil, že Chvaletice prodá těžební firmě Litvínovská uhelná za 4,12 miliardy. Nový vlastník uvedl, že chce prodloužit životnost elektrárny až do roku 2029. V srpnu 2015 přejmenoval společnost Elektrárna Chvaletice, a.s., na Sev.en EC, a.s. Společnost má základní kapitál 2,027 miliardy a jejím jediným akcionářem je kyperská Indoverse (Czech) Coal Investments Limited ze skupiny Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače. V současnosti je elektrárna podle vlastních stránek třetím největším výrobcem elektřiny v ČR s desetiprocentním podílem na trhu výroby elektrické energie. Má 325 zaměstnanců. (ČTK)

„Pokud jde o rtuť, i krajský úřad připouští, že podle metodiky ministerstva životního prostředí je hodnocení žádosti negativní. Přesto výjimku udělil,“ upozornila právnička Frank Bold Laura Haiselová. Kraj to vyřešil tím, že zkrátil výjimku pro rtuť o dva roky.

Jde ale i o princip - proč by vůbec měla Tykačova firma dostávat nějakou výjimku, která zhorší životní prostředí obyvatel kraje? Přesně na tuto otázku měli už dávno odpovědět zastupitelé Pardubického kraje. Ti ale na pokyn hejtmana Martina Netolického (ČSSD) neříkají nic, anebo přímo brání elektrárnu.

I na posledním jednání zastupitelů Netolický zopakoval, že kraj se jako samospráva nebude vyjadřovat k věci, o níž rozhodují krajští úředníci, aby je neovlivnili. Ve skutečnosti rozhodnutí úředníků ovlivnili už tím, že schválili energetickou koncepci, podle níž je chvaletická elektrárna nesmírně důležitá pro případ blackoutu a že se sní počítá i do budoucna. Ostatně úředníci to do svého rozhodnutí i napsali.

„Úřad podpůrně přihlédl k Územní energetické koncepci Pardubického kraje aktualizované v roce 2018. Tam je uvedeno, že v současné době je elektrárna Chvaletice jediným zdrojem na území Pardubického kraje, který má certifikaci na najetí tzv. ‚startu ze tmy‘ a ostrovní provoz,“ píše se v rozhodnutí.

  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Na náměstí v Lanškrouně vysypali popelnice. Skryly vše, i nesnědené humry

19. dubna 2024  15:06

Že by se maso do popelnice nemělo vyhazovat jen tak, přiblížili pořadatelé Dne Země v pátek...

Soud zrušil obecní radu Opatovic, její ustanovení odporovalo zákonu

19. dubna 2024  10:52

Opatovice nad Labem s necelými třemi tisíci obyvateli už nemají obecní radu, přestože ji...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...