Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice | foto: Michal Klíma, MAFRA

Elektrárna Chvaletice přišla o emisní výjimku. Snad rozum zvítězí, věří firma

  • 10
Elektrárna Chvaletice nemá platnou emisní výjimku. Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě zrušila na konci prosince rozhodnutí ministerstva životního prostředí, která ji potvrdila.

O rozsudku informovala na svém facebookovém profilu skupina Sev.en, do níž elektrárna patří. „Nicméně stále věříme, že zdravý rozum nakonec zvítězí a výrobu nebudeme muset žádným způsobem omezovat,“ uvedla společnost.

Elektrárna nyní vypouští více emisí, než dovolují nové evropské emisní limity, takzvané závěry o BAT, které vstoupily v účinnost 18. srpna 2021. Žádost o výjimku z limitů pro rtuť a oxidy dusíku podala elektrárna na konci roku 2018, ale stále ji mimo jiné i kvůli odporu ekologických organizací nemá.

Elektrárna Chvaletice varovala, že bez emisní výjimky dál nemůže fungovat

Případné omezení provozu chvaletické elektrárny přijde až ve chvíli, kdy Krajský úřad Pardubického kraje platné limity promítne do integrovaného povolení, jakéhosi technického průkazu elektrárny. Zatím ale s tím otálí. Nepochybně i proto, že po omezení provozu elektrárny v době energetické krize chybí jakákoliv veřejná poptávka.

Soudci dospěli k názoru, že úřady při rozhodování o emisní výjimce byly k elektrárně velmi vstřícné. O nových pravidlech bylo rozhodnuto už v roce 2017, přesto úřady v roce 2021 elektrárně uložily, aby teprve v roce 2026 předložila zprávu o analýze trhu, výběru řešení pro splnění limitů dle závěrů o BAT ve vztahu k emisím oxidů dusíku.

Soudci v rozsudku uvedli, že stanovení klíčového opatření v podobě povinnosti k analýze trhu a výběru řešení pro splnění limitů dle závěrů o BAT až na pátý rok z šestileté výjimky se jeví až absurdním.