Chvaletická elektrárna nesnížila emise, jak slíbila, říká Greenpeace

  10:45
Organizace Greenpeace kritizuje chvaletickou elektrárnu, že po třímiliardové rekonstrukci svých bloků dostatečně nesnížila vypouštění emisí. Vlastník elektrárny společnost Sev.en EC se brání tím, že modernizace ještě není hotová a aktuálně platné limity pro emise plní.
Aktivisté z Greenpeace obsadili věž elektrárny Chvaletice.

Aktivisté z Greenpeace obsadili věž elektrárny Chvaletice. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Modernizace dvou ze čtyř bloků elektrárny Chvaletice za zhruba tři miliardy korun měla být dokončena na konci roku 2016. Emise oxidů dusíku se díky tomu měly podle společnosti Sev.en EC snížit téměř o polovinu. To se ale zatím nestalo.

Greenpeace upozorňuje, že i přes velké investice elektrárna Pavla Tykače z obou opravených bloků dál vypouští emise, jejichž koncentrace překračují limity platné od roku 2020, což je u oxidů dusíku 200 miligramů na metr krychlový.

„U rekonstruovaných bloků B3 a B4 došlo ke snížení emisních koncentrací oxidu dusíku mezi lety 2014, tedy před rekonstrukcí, a v roce 2017 po rekonstrukci z 344 mg/m³ na 227 mg/m³. Upřímně řečeno - na třímiliardovou investici je to dost slabé,“ uvedl vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Podle něj je jen otázka, zda více snížit emise elektrárna z technických důvodů zatím nedokáže, anebo jen nechce, protože by to pro ni znamenalo větší náklady.

Elektrárna se brání tím, že dodnes není modernizace hotová. Zakázku na opravu a obnovu bloků 3 a 4 elektrárna Chvaletice získala společnost Královopolská RIA. Bloky měly být předány do listopadu 2016.

Kvůli nedodržení termínů Sev.en EC letos na konci června odstoupila od smlouvy a modernizaci dokončuje sama. „Ekologizace bloků číslo 3 a 4 se vzhledem k vážným nedostatkům, které vznikly vinou původního generálního dodavatele, teprve dokončuje. Probíhala tedy i v roce 2017, což se odráží právě na ročních průměrných hodnotách,“ uvedla mluvčí společnosti Sev.en EC Gabriela Sáričková Benešová.

Žádný z bloků neplní limity

Faktem je, že žádný z bloků neplní limity pro vypouštění oxidů dusíků stanovené směrnicí o průmyslových emisích, tedy 200 mg/m³. Ty platí od roku 2016, Chvaletice ale mají výjimku do roku 2020. Povinné tak budou pro elektrárnu od 30. června 2020.

„K tomuto datu bude elektrárna připravena přísné ekologické požadavky naplňovat,“ uvedla Sáričková Benešová. Společnost chystá i modernizaci zbylých bloků 1 a 2.

„Plánujeme oba bloky opravit a upravit tak, aby byla prodloužena životnost zařízení a byly splněny budoucí legislativní požadavky. Plánované finanční výdaje do údržby a modernizace zařízení dosahují výše několika miliard korun,“ uvedla.

Aktivisté ekologické organizace Greenpeace protestovali v říjnu roku 2016 proti prodloužení provozu elektrárny Chvaletice, když obsadili jednu chladicí věž a vyvěsili transparent. Letos kvůli tomu policie pěti lidem, kteří se protestu zúčastnili, zaslala obvinění z poškození cizí věci a z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Podle policie totiž navrtali do věže 120 děr a později na ni vyvěsili dva transparenty. Elektrárna byla v době protestu kvůli opravám mimo provoz.

Organizace Greenpeace bojuje proti elektrárně různými způsoby. Minulý týden lobbovala v parlamentu při jednání o novele zákona o ochraně ovzduší za návrh omezující výjimky z evropských limitů znečištění ovzduší pro velké uhelné elektrárny. To mohlo nepříjemně zasáhnout i chvaletickou elektrárnu, ale poslanci to odmítli.

Aktivisté se snaží vyvíjet tlak i na místní politiky, nicméně s velmi chabým výsledkem. Například obsazení věže mělo přimět hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, aby se vyjádřil, zda podporuje prodloužení životnosti elektrárny. Ten to ovšem odmítl řešit s tím, že je to starost státu.

Nyní Greenpeace kritizuje chystanou „aktualizaci“ energetické koncepce kraje, ve které zatím nejsou žádné požadavky na elektrárny Chvaletice a Opatovice ohledně znečišťování ovzduší. To je podle aktivistů chyba. Kraj namítá, že to není jeho úloha řešit.

„Požadavky týkající se snižování emisí z uvedených dvou elektráren spadají do kompetence orgánů v ochraně ovzduší a jsou podle našich informací oběma zdroji plněny. Obě elektrárny mají stanovené emisní stropy v integrovaném povolení. Do budoucna emise některých znečišťujících látek z obou zdrojů významně klesnou,“ uvedl tiskový mluvčí kraje Dominik Barták.

Chvaletická elektrárna dráždí ekologické aktivisty z několika důvodů. Původní majitel ČEZ se ji chystal odstavit, čímž by zmizel velký zdroj znečištění. Místo toho před pěti lety elektrárnu koupili uhlobaroni Pavel Tykač a Jan Dienstl.

S těmi se organizace Greenpeace střetla ve sporu o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA. Tykač chce svoji elektrárnu vylepšit tak, aby mohla fungovat minimálně do roku 2030 a odebírat uhlí ze svého lomu ČSA. Aktivistům to vadí, bojí se tlaku na prolomení limitů.

  • Nejčtenější

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

Tři adepti na titul. Jako ve fotbale. Rodí se v hokejové extralize nová dominance?

15. března 2024  10:19

Tak výrazně odskočené trio extraliga nepamatuje. Čtvrtá Kometa ztratila v základní části na čelo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Žamberku vyrábějí sajdkáry 67 let. Nově budou k mání pro český elektroskútr

18. března 2024

Výrobce prvního českého elektrického mopedu Mopedix, který vstoupil na trh loni v červnu, chce...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Tunel, který dělá potíže. Metrostav má námitky proti výběrovému řízení

18. března 2024  15:22

Metrostav podal námitky proti výsledku výběrového řízení na stavbu dálničního tunelu Homole u...

Nová psychiatrie i přestavba Automatických mlýnů. EU poslala do kraje 70 miliard

18. března 2024  11:12

Za dvacet let od vstupu Česka do Evropské unie získal Pardubický kraj a velká města v regionu 70...

Vondráček: Freibergs jako komik. Trefil jsem ho na hrudník, chytal se za hlavu

18. března 2024  9:39

V jeho hlavě možná nejdřív zavládlo velké zklamání, když v prosinci nefiguroval v plánech...

V Žamberku vyrábějí sajdkáry 67 let. Nově budou k mání pro český elektroskútr

18. března 2024

Výrobce prvního českého elektrického mopedu Mopedix, který vstoupil na trh loni v červnu, chce...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...