Dvoukolejný most přes Labe zkapacitní jak trať mezi Pardubicemi a Stéblovou,...

Dvoukolejný most přes Labe zkapacitní jak trať mezi Pardubicemi a Stéblovou, tak tu do Havlíčkova Brodu. | foto: Správa železnic

Trať mezi Hradcem a Pardubicemi se zbaví špuntu, začíná stavba dvoukolejky

  • 10
Správa železnic zahájila stavbu druhé koleje na úseku dlouhém 7,5 kilometru z Pardubic do Stéblové, jehož součástí je i nový dvoukolejný most přes Labe. Akci hrozilo velké zdržení, protože společnost SK–EKO Pardubice vlastnící dva pozemky podél trati se odvolala proti stavebnímu povolení.

Problém Správa železnic nakonec vyřešila. „Předmětná stavba získala stavební povolení, které nabylo právní moci 28. dubna,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová s tím, že práce se v květnu rozjedou naplno. 

Investici za téměř 2,7 miliardy korun bude provádět sdružení firem Skanska a Elektrizace železnic Praha.

„Připravovaná akce navazuje na probíhající přestavbu železničního uzlu Pardubice a na již dokončenou modernizaci tratě mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem,“ uvedl mluvčí Správy železnic Pavel Tesař. 

Druhá kolej umožní zvýšení traťové rychlosti na 160 kilometrů za hodinu. Stavba odstraní špunt východočeské železniční sítě, jímž je nedostatečná kapacita úseku Rosice – hlavní nádraží Pardubice, který vede po mostě přes Labe. 

Využívají jej jak vlaky spojující obě krajská města, tak i soupravy na trase Pardubice – Havlíčkův Brod. Současný jednokolejný nahradí nový, se dvěma kolejemi.

Přestavbou projde železniční stanice Pardubice-Rosice nad Labem, kde vzniknou nová nástupiště s bezbariérovým přístupem, mnohem bezpečnější bude zastávka v Semtíně se dvěma novými nástupišti a u železničního přejezdu ve Stéblové vznikne nová zastávka.

S investicí souvisí i chystaná velká výluka od 31. května do 18. listopadu. 

Dvoukolejka mezi Hradcem a Pardubicemi má vyrůst ve čtyřech etapách. Ta první je už od roku 2015 mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem hotova. 

Dvě etapy mají přijít na řadu právě nyní – je třeba provést modernizaci pardubického nádraží a postavit dvoukolejku na úseku Pardubice – Rosice – Stéblová. Pak už bude chybět jen úsek Opatovice – Hradec. 

Stavba má být dokončena v roce 2023.