Ukrajinec neuspěl, za vraždu krajanů u Pardubic mu soud potvrdil 18 let

  • 4
Ukrajinec Maksym Andrejev si za ubodání dvou krajanů v ubytovně v Opatovicích nad Labem odpyká 18 let vězení, jak rozhodl již Krajský soud v Pardubicích. Pravomocně teď rozsudek potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl mužovo odvolání.

Součástí trestu je i cizincovo vyhoštění z Česka na neurčitou dobu a nově také povinnost nahradit pozůstalým škodu ve výši 1,2 milionu korun.

„Bylo bezpečně prokázáno, že pachatelem trestného činu byl obžalovaný,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Uložený trest je podle něj ještě mírný. Odvolací senát však nemůže jeho výši měnit směrem nahoru, když se odvolal obžalovaný. 

Třiatřicetiletý Andrejev přijel do České republiky za prací loni v říjnu, zhruba měsíc před dvojnásobnou vraždou. Při oslavě první výplaty se pak 17. listopadu v opilosti dostal do hádky s dvěma dalšími Ukrajinci ve věku 43 a 53 let, s nimiž měl spory už dříve a kteří s ním sdíleli ubytování v Opatovicích nad Labem.

Nejdříve se s muži popral, později je pobodal. Jednomu zasadil 19 a druhému sedm ran. Oba muži zemřeli na místě. Andrejev otřel vražednou zbraň a dal ji jedné z obětí do ruky, poté si sbalil věci a z ubytovny odešel.

Přes Hradec Králové se dostal do Prahy, kde si koupil jízdenku na autobus do Kyjeva. Na polsko-ukrajinských hranicích ho však zadržela policie.

„Trvám na tom, že to nebyla úmyslná vražda. Byl jsem v afektu. Nikdy jsem v podobné situaci nebyl, byl jsem v panice a šoku, nevěděl jsem, co mám dělat. Byli agresivní, opilí, neměl jsem čas přemýšlet a instinktivně jsem se bránil,“ řekl obžalovaný.

Zároveň připustil, že kdyby mohl vrátit čas, udělal by něco jinak. Andrejev doposud nebyl trestaný. Hájil se tím, že jeho čin byl nutnou obranou. Muži prý na něj vrhali divné a nenávistné pohledy a tropili si z něj sprosté žerty. 

Uvedl, že kuchyňský nůž na něj nejprve vzali oni a on jim ho vytrhl a začal s ním šermovat před sebou. Popřel, že by mužům zasadil tolik ran, kolik tvrdila obžaloba. Konečný počet bodnutí vysvětloval tím, že oba muže nakonec usmrtil nějaký „skrytý nepřítel“. 

Podle soudu je ale vyloučené, že na muže zaútočil ještě někdo další. „Úvahy o tom, že by na oba zraněné zaútočila ještě nějaká další jiná osoba, jsou naprosto absurdní,“ podotkl Zelenka.

,