Nově opravená Sukova síň Domu hudby v Pardubicích. Nové je například zábradlí, po kterém volali starší návštěvníci. | foto: Josef Vostárek, ČTK

Bývalý stranický palác je opravený, koncerty v něm zatím nebudou

  • 3
Ještě v pondělí si akustiku v nově opravené síni před koncertem Komorní filharmonie v Domě hudby testovali vynikající houslisté Václav Hudeček a Josef Špaček. Připravovali se na úvodní čtvrteční koncert Pardubického hudebního jara, který se ale nakonec kvůli šířícímu se koronaviru nekonal.

Stavebníci však dohodu, že do prvního koncertu budou s prací hotovi, dodrželi.

Pardubický kraj, který je majitelem budovy bývalého komunistického sídla, ve čtvrtek částečně zprovoznil koncertní části Domu hudby. V něm má zázemí také pardubická konzervatoř a Komorní filharmonie.

Kraj připravil v posledních letech pro Dům hudby tři etapy oprav. „Dvě z nich se sešly v uplynulých měsících. Jedná se o renovaci společenské části, což je první část oprav, a dále na celém objektu vylepšujeme jeho energetické parametry, což je projekt číslo dvě. To vše v souhrnné hodnotě kolem 100 milionů korun s částečným přispěním evropských fondů,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek.

Na tyto práce by měl v příštích letech navázat třetí projekt zaměřený na rekonstrukci interiérů školní a kancelářské části budovy.

Kompletně hotovo bude na konci prázdnin

Přípravou na koncertní provoz však práce ani nyní nekončí, jsou zhruba v polovině.

„Tyto dva projekty budou hotové až na konci letních prázdnin. Nechtěli jsme, aby Komorní filharmonie přišla o celou plnohodnotnou sezonu a aby Pardubické hudební jaro muselo hledat náhradní prostory. Proto jsme začali s výměnou oken a dveří právě v této části budovy a postupně na to navazovaly práce v interiéru,“ vysvětlil Línek důvody, proč je zatím hotová jen část oprav.

Dům hudby

Budova dnešního Domu hudby v Pardubicích byla otevřena v červenci 1983 jako moderní sídlo Okresního výboru Komunistické strany Československa, OV ROH, OV SSM a dalších podobných organizací. Nechyběl samozřejmě „sjezdový“ sál. Na začátku 90. let přešla uvolněná budova do majetku státu a místní představitelé nově zvolených samospráv podpořili její využití pro Konzervatoř Pardubice, Východočeský státní komorní orchestr (dnes Komorní filharmonii) a Základní uměleckou školu Havlíčkova. Sídlilo tu i pracoviště Okresní knihovny. Po vzniku krajů ji do vlastnictví získal Pardubický kraj, který zde za 51 milionů korun uskutečnil v roce 2004 rekonstrukci. Ta zahrnovala zejména změnu akustických poměrů ve velkém sále ve prospěch hudebních produkcí a také ojedinělou stavbu koncertních varhan. Na další potřebné úpravy však už tehdy nezbyly prostředky.

V budově je vyměněná vzduchotechnika a silnoproudé i slaboproudé rozvody. V Sukově síni je nová klimatizace s bezhlučným provozem. Velký sál má také nové pódium, kde jsou i potřebné zásuvky v podlaze. Sál získal i zábradlí na schodech, po kterém volali zejména starší posluchači. Vše je připraveno na navazující dodávky nové audiovizuální techniky.

Nejviditelnější proměnou prošlo zázemí pro diváky koncertů a dalších společenských událostí v Domě hudby. 

„Od začátku jsme spolupracovali s autorem původního návrhu Domu hudby architektem Janem Třeštíkem a snažili jsme se dát vyniknout čistým liniím stavby současnými technickými prostředky. To respektoval i architekt Ondřej Tuček, který doplnil citlivě upravené interiéry nově rehabilitované společenské kolonády o umělecká díla – krásné lustry ze sklárny Lasvit v Novém Boru,“ řekl Línek.

Opravenou část doplňují podhledy se svítidly, stylové skleněné zábradlí u schodiště i celý nový informační systém včetně loga s pěti řádky notové osnovy.

Očištěné od nánosu různých provozovatelů jsou nyní prostory kavárny a jejího příslušenství, nový design má šatna pro veřejnost i prodej vstupenek.

Do konce března budou dokončeny i dva menší sály, kde nyní finišují práce na nové dřevěné podlaze a akustických dřevěných obkladech. Následovat budou učebny bicích nástrojů a další sociální zařízení. Obdobně laděná rekonstrukce vstupního traktu Domu hudby a venkovních ploch bude hotová do konce července a zateplení celé budovy do konce srpna.

„Během jarních měsíců předpokládáme také namontování audiovizuální techniky a sadovou úpravu a výsadbu v souvisejících venkovních prostorách. Doufám, že se brzo uskuteční také slíbené úpravy nejbližšího okolí, které vlastní a slíbilo provést město Pardubice,“ konstatoval Roman Línek.