Exministryně zahraničí USA podepsala na městském úřadě i svoji zarámovanou fotografii. | foto: Archiv MÚ

Albrightová hledala v Letohradu rodinné kořeny, návštěvu tajila

  • 21
Utajená návštěva poctila ve čtvrtek Letohrad na Orlickoústecku. Do města přijela v doprovodu blízké rodiny bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová.

Bývalá významná politička USA a rodačka z Prahy zavítala do východočeského města teprve podruhé v životě. Její předchozí návštěva se datuje už do roku 1997. Nyní se historicky první žena v úřadu americké ministryně zahraničí podívala do Letohradu společně se svými sestrami a šesti vnoučaty.

Během skoro tříhodinového výletu zamířila třeba do domu v Tyršově ulici, kde před válkou žila její rodina. Na domku v tehdejším Kyšperku, kde se narodil její otec a významný československý diplomat Josef Korbel, je umístěna pamětní deska, která byla odhalena v roce 1999.

Albrightovou doprovázela při rychlé návštěvě Letohradu blízká rodina i starosta města.

„Objížděla místa, kde měla rodina kořeny. Hovořila i se současnými obyvateli domu a strávila tam blahé chvíle,“ uvedla mluvčí letohradského úřadu Magdalena Navrátilová.

Ještě předtím se za doprovodu představitelů města podívala do místního barokního kostela.

„Tam jí zahrál na varhany ředitel hudebního festivalu pan František Vaníček. Farář ji poté seznámil s historií,“ řekl letohradský starosta Petr Fiala, který osmasedmdesátiletou dámu doprovázel po celou dobu její krátké návštěvy.

Společně se zastavili i v domě Věry Chudobové v části Kunčice, kam ji zlákaly koláčky.

„Paní ministryně už o mně věděla a svému řidiči ráno řekla, že už se na ně těší. Dostala i vánočku a štrůdl. Byla příjemná a zavzpomínali jsme na dobu před sedmnácti lety,“ řekla Chudobová, jejíž babička a strýc spolupracovali s dědečkem Albrightové.

Paní Chudobová byla společně se svoji maminkou už u první návštěvy Albrightové před osmnácti lety. Nyní žije v Šumperku, kam si na památku odveze i podepsanou fotku a knížku pro vnoučata.

Dalším z cílů byla bývalá továrna na výrobu sirek. Albrightová se s doprovodem podívala i na výstavu krajek. Po obědě se na úřadě zapsala do pamětní knihy a obdržela dar v podobě číší na víno s vyrytými motivy městských památek. Od hejtmana kraje Martina Netolického dále dostala knihu o kraji a sadu příborů, které použije na svém venkovském statku.

O příjezdu Albrightové se ve městě moc nevědělo, jelikož si nepřála, aby byla její cesta mediálně sledovaná. Mikrobusem odjela „výprava“ kolem třetí hodiny odpolední.

17. listopadu 2012