1 Historický mlýn potravinářské školy
Všichni chodí kolem budovy pardubické potravinářské školy naproti kostelu svatého Bartoloměje, ale prohlédnout si detailně interiér mohou jen výjimečně. Šanci mají tentokrát lidé, kteří dorazí v sobotu ve třináct, čtrnáct či patnáct hodin před vchod náměstí Republiky, kdy začínají skupinové půlhodinové prohlídky. „V rámci letošního ročníku bude nově otevřen objekt Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice, v jehož prostorách na návštěvníky čeká komentovaná prohlídka unikátního historického školního mlýna,“ uvedla náměstkyně primátora Jiřina Klčová.
Zájemci uvidí interiéry budovy ve stylu moderny z let 1927–30 navržené architektem Karlem Řepou. Podle odborníků jde o vysoce kvalitní meziválečnou architekturu, budova sloužila jako hlavní pavilon celonárodní Výstavy tělesné výchovy a sportu, v minulosti zde byly výstavní prostory živnostenské komory. Nyní je interiér přizpůsoben školnímu provozu – v přední části jsou situovány dílny, pekárna a další provozy, v zadní učebny.