Vlastní volby si uspořádali žáci šesté třídy na Základní škole Waldorfská v...

Vlastní volby si uspořádali žáci šesté třídy na Základní škole Waldorfská v Gorkého ulici v Pardubicích. | foto: Michal Klíma, MAFRA

U šesťáků základní školy vyhrálo volby hnutí, které sami založili

  • 1
Děti ze šesté třídy na Základní škole Waldorfská v pardubické Gorkého ulici si v pátek zkusily ve třídě zavolit do parlamentu. Vystačily si jen s pár stranami. Volily TOP 09, Změnu a zelené. Nejvíce hlasů dostalo ale třídní hnutí Čerpadlo.

Zatímco hodně přes třetinu oprávněných voličů v pátek a sobotu nevyužije svoje právo zvolit nové poslance, děti ze šesté třídy pardubické Základní školy Waldorfská se svých voleb v pátek zúčastnily v maximálním možném počtu. K urně musel navíc i ředitel Milan Barták a třídní učitelka Lenka Čípelová.

"Ne, novináři volit nemusí. Je to jejich právo, ne povinnost," ochránila pedagožka před "dotěrnou" volební komisí alespoň dva zástupce MF DNES.

Děti vzaly volby skutečně vážně. Alespoň to tak dlouho vypadalo. Ve třídě nechyběly volební lístky všech stran, billboardy lídrů, státní znak ani zmíněná plenta, za kterou se upravovaly lístky a dávaly se do obálek.

Na dveřích třídy byl samozřejmě leták, který upozorňoval na přítomnost volební místnosti. "Kdo zničí volební obálku, zaplatí pokutu deset korun," hlásil Martin Korunka z volební komise.

"Vždyť obálka stojí jen dvě koruny," ozvalo se nesměle z lavice. "To je ale pokuta, musí to být více," rezolutně odvětil Korunka.

Před samotnou volbou si děti prohlédly lístky jednotlivých stran. "Vůbec nevím, koho volit. Nevyznám se v tom, nemáme doma televizi," hleděl rozpačitě na 24 lístků se jmény kandidátů jeden z chlapců. Jak se později ukáže, hlas dal nakonec straně, kterou důvěrně znal.

Velké veselí panovalo i u plakátů s lídry, které děti samy kreslily. Například Bohuslav Sobotka byl ztvárněn téměř profesionálně. Naopak Karel Schwarzenberg se další člence komise Barče Kaufmannové příliš nepovedl. "Je to spíše Adolf Hitler," trefně popsal obrázek předseda komise Matěj Klíma, který měl na tričku i visačku se svým jménem.

U plenty předbíhal jenom ředitel, děti mu odpustily

Samotné volby proběhly poměrně hladce. Žáci poctivě čekali ve frontě. Ovšem jeden narušitel se nakonec objevil. "Mám tady nejvíce vousů, můžu tedy předbíhat," zneužil svého výsadního postavení ředitel Milan Barták.

Jak dopadly volby mezi šesťáky na ZŠ Waldorfská Pardubice

1. místo: Hnutí -1 Čerpadlo                7 hlasů
2. místo: Strana zelených                 5 hlasů
2. místo: TOP 09   5 hlasů
4. místo: Změna     3 hlasy

Volební účast žáků: 100 procent přítomných, plus ředitel Milan Barták a třídní učitelka Lenka Čípelová.

Děti mu to však evidentně prominuly, i když si neodpustil pár "naprosto zbytečných" rad, jak se chovat na blížící se návštěvě akvaparku. "Kdo se nebude chovat tak, jak má, bude až do konce plavání sedět na lavičce," nastínil možné sankce ředitel.

"Jen jestli tam nějaké lavičky vůbec jsou," přilétla z pléna malých voličů odzbrojující odpověď.

Poté se však komise hned vrhla na sčítání hlasů. A to přineslo více než překvapující výsledky. Sedm hlasů totiž získalo mimo třídu neznámé hnutí -1 Čerpadlo. "Tato strana u nás vznikla během druhého kola prezidentské volby," vysvětlovala učitelka Čípelová.

Na dalších místech se už umístily známější strany, ovšem děti jich mnoho nespotřebovaly. Po pěti hlasech brala Strana zelených a TOP 09. Tři hlasy pak obdržela Změna.

"Myslím, že je ještě brzo na to, abyste věděli, koho volit. Na to jste ještě moc mladí. Myslím, že jsme se spíše dozvěděli, koho budou volit vaši rodiče," zhodnotila výsledky třídní učitelka.

V každém případě volby na škole vyšly. Už jen proto, že byla téměř stoprocentní účast. O takové si členové volebních komisí dnes odpoledne mohou nechat jenom zdát.