Blokáda uhelné elektrárny ve Chvaleticích. Aktivisté se bouří proti provozu

  • 493
Několik desítek ekologických aktivistů, kteří protestují proti prodloužení provozu chvaletické elektrárny, zablokovalo hlavní vjezd do elektrárny. Před hlavním vstupem rozložili protestní tábor. Okupace by měla trvat celý víkend. Demonstrace je součástí Klimakempu, akce zaměřené na diskuse o změně klimatu a současné energetice a možnostech dalšího vývoje.

Na pět stovek demonstrantů s transparenty dnes protestovalo u uhelné elektrárny Chvaletice, která patří k největším znečišťovatelům v zemi a vede v této nelichotivé statistice v Pardubickém kraji.

„Lidé na místo dojeli vlaky, někteří jsou pomalovaní, mají transparenty. Po příjezdu se začali formovat a měli vyrazit k branám elektrárny. Odchod se o něco zpozdil kvůli zapojování aparatury. Kolem poledne průvod vyrazil, následovaly projevy,“ hlásil z místa redaktor MF Dnes. 

Lidé v rukách měli transparenty s nápisy, jako je například „uhlí, nebo život“ či „výjimky = selhání státu, zastavme elektrárnu Chvaletice“. 

„Jsme tady dnes proto, abychom ukázali, že lidské zdraví a lidstvo samotné jsou důležitější než peníze uhlobaronů,“ řekl při projevu za spolek Zastavme elektrárnu Chvaletice Robert Hrdina.

Eva Jašková z organizace Limity jsme my mimojiné řekla: „Účast lidí z České republiky i zahraničí na demonstraci proti elektrárně Chvaletice a Klimakempu jsou důkazem, že hnutí za klimatickou spravedlnost sílí nejen v České republice, ale po celém světě. Lidé se sdružují, aby vyjádřili svůj nesouhlas se spalováním fosilních paliv. Pokud chceme, aby tato planeta zůstala obyvatelná, musíme ukončit spalování a těžbu uhlí.“

Po cestě zpátky část lidí začala okupovat prostor před hlavní bránou. Aktivisté mají na sobě bílé overaly, někteří roušky, s sebou pak spací pytle a karimatky. 

Mluvčí holdingu Gabriela Sáričková řekla, že elektrárna prochází modernizací za několik miliard, nedávno odvrátila v části středních Čech black out, takže nerozumí tomu, proč aktivisté protestují. Že něco podniknou, společnost předpokládala. Blokáda nijak neomezuje provoz, řekla mluvčí novinářům.

Podle mluvčí iniciativy Občané za konec doby uhelné Mariky Volfové je to pokojný protest proti prodloužení funkce elektrárny. Jak dlouho potrvá, neupřesnila. Na aktivisty dohlíží policie, která je vyzvala, aby umožnili vjezd případným vozidlům integrovaného záchranného systému i komukoliv jinému do elektrárny. Podle mluvčí policie Markéty Janovské aktivisté informace dostali, víc policie dělat nebude.

Od čtvrtka do neděle je nad elektrárnou vyhlášená bezletová zóna.  Elektrárnu uvnitř střeží policejní těžkooděnci.

Na demonstraci se účastníci připravovali už od nedělního večera na  Klimakempu u Veltrub, jehož starosta Jiří Hůla tuto protestní událost podporuje a sám se demonstrace účastní. 

Účastníci Klimakempu jsou rozčarováni i z toho, že Pardubický kraj „jako natruc“ zrovna během prvních hodin Klimakempu udělil výjimku z evropských limitů znečištění, čímž elektrárně umožní vypouštět třikrát více emisí rtuti i nadlimitní množství jiných znečišťujících látek, což prodlouží provoz elektrárny Chvaletice o přibližně deset let. „Nevíme, proč to zrovna v těchto dnech kraj schválil, je to zvláštní,“ říká Radek Kubala.

Protestujícím vadí znečišťování

Právě elektrárny jako je ta chvaletická jsou podle odborníků a ekologů největšími znečišťovateli planety a stojí také za globálními změnami klimatu. Pekelná vedra, která už od začátku června trápí a zřejmě jim není letos vůbec konec, například vědci v těchto dnech jasně připsali na vrub globálním klimatickým změnám. Letošní červen byl totiž v Evropě nejteplejší za dobu měření teplot, tedy od roku 1880.

Klimakemp u Veltrub končí v neděli, ale organizátoři předpokládají, že ještě v pondělí a úterý jej budou rozkládat.

, ,