Odsouzená Irena Rédová.

Odsouzená Irena Rédová. | foto: Josef Vostárek, ČTK

Žena se pokusila ubodat svého otce, dohodla se na osmiletém trestu

  • 3
Osm let vězení dostala u Krajského soudu v Hradci Králové šestačtyřicetiletá Irena Rédová, která letos v únoru v Moravské Třebové pobodala svého otce. Procesní strany uzavřely dohodu o vině a trestu mimo hlavní líčení.

Šestačtyřicetiletá Irena Rédová byla odsouzena za to, že v únoru 2020 v Moravské Třebové po požití alkoholu pobodala svého otce kuchyňským nožem se slovy: „Ty haj..., já tě zabiju“. Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové v tu dobu měla asi 2,5 promile. 

Policisté pak ženu nedlouho po činu objevili nahou a zakrvácenou v ulicích Moravské Třebové. Otec útok přežil.

Obžalovaná se k činu přiznala a procesní strany podle novely zákona uzavřely dohodu o vině a trestu mimo hlavní líčení. Rédová si odsedí osm let ve věznici s ostrahou, navíc jí bylo uloženo protialkoholní léčení.

„Jedná se o nemocnou alkoholičku ve třetím stádiu. Není to ovšem tak, že by popíjela celý den a někde se potácela opilá, řádně se starala o svou rodinu, má dvě děti, jen se vždycky večer napila. Vztahy v rodině se navíc narovnaly,“ uvedla Faltusová.

Třiasedmdesátiletý otec své dceři pokus o jeho zavraždění odpustil, i proto soud dohodu o vině a trestu schválil. „Původně vám hrozilo 10 až 18 let, ale vzhledem k situaci jsme byli ochotni přistoupit na trest pod dolní hranicí sazby,“ uvedla předsedkyně trestního senátu Anna Sobotková s tím, že doufá, že odsouzená zvládne protialkoholní léčbu podstoupit už během svého pobytu ve vězení.