Cukrářka ze Zaječic vsadila na vánoční zmrzlinu, zájem je velký

  7:41aktualizováno  7:41
Ačkoli na stroje se zmrzlinou už několik měsíců povětšinou padá prach, v Zaječicích lidé odcházejí s kornoutem i v době, kdy se teploty drží jen lehce nad nulou. Vánoční zmrzlina je speciální nabídka, i cena tomu odpovídá. Za kornout této pochoutky zaplatí milovníci sedmdesát korun. Ale kvalita tomu odpovídá.

Majitelka cukrárny Jana Novotná a její makronky. | foto: MF DNES

„O víkendu zapnu stroj a zmrzlina jede. Na každý den to není, ale na víkend se lidé ptají,“ říká majitelka malého rodinného cukrářství Jana Novotná.

Mezi sváteční druhy patří například pistáciová. Sama cukrářka ví, že zmrzlina je skutečně drahá. Ale podle svých slov do ní dává to nejlepší, co je možné - žádná sladidla ani konzervanty.

„Vždyť jen tenhle kbelík pistáciové pasty stojí pět tisíc korun. Je ale neskutečná a všichni se ptali, kdy zase bude,“ říká Novotná. Teď dělá zmrzlinu pouze v jednom stroji. Ne každý je ochotný dát za zmrzlinu sumu, která se blíží ceně obědového menu.

Kromě oblíbené pistáciové mohou lidé vyzkoušet i lískooříškovou, která má ve stánku svoji premiéru. Je ze stoprocentní ořechové pasty.Ostatně kvalitní zahraniční suroviny jsou cukrářce nejbližší. „Nic nedělám jen jako,“ říká.

Šperkovnice z kulinářských klenotů

Skříň se surovinami je její šperkovnice. Klenoty, které pečlivě vybrala, zvýšily hodnotu obyčejné skříně na několik desítek tisíc korun. Francouzská čokoláda z rodinné firmy, maliny sušené mrazem. Jen s jahodami se jí pracovat nechce. „Všichni víme, jak chutnají v zimě. Proto se jim vyhýbám,“ říká cukrářka.

Právě se zmrzlinou zde začínala. Její vize byla loni v létě ještě skromná. Točit zmrzlinu a zájemcům nabídnout cheesecake vlastní výroby.Jenže cukrovinky se chytly a poptávka byla tak velká, že musela zaměstnat na léto rodinu a najmout brigádnice.

Fotogalerie

Příští rok se na krabičkách z její cukrárny objeví i logo. „Název Zmrzlina Zaječice ustoupí do pozadí. Zavedeme název Epifany, což znamená něco jako zjevení. Význam je spojený i s křesťanstvím a Zjevením Ježíše Krista. Mnoho lidí už mi řeklo, že jsem tady jako zjevení,“ říká.

Hodně lidí se také podivuje, co dělá cukrářka jejích kvalit v malé vísce při hlavní silnici.Tuhle filozofii ale Novotná odmítá. Proto, že jako kuchařka pražského hotelu Seven Days Prahy zažila práci v profesionální kuchyni, a tak se rozhodla dělat cukrařinu jinde. A jinak.

I proto nikdy nevytvoří stejné těsto, stejně chutný cheesecake. Pokaždé má trochu jinou chuť podle toho, jak obmění základní recept.„Vezmu si suroviny, se kterými chci pracovat. Nebaví mě dělat pořád stejné věci,“ říká Novotná.

A ještě jedna filozofie je jí blízká. Neříká, že něco nejde. Vždycky to zkusí. Cukrářka například vytírá dortovou formu přepuštěným máslem.

„Nemám ráda nutelu. Ale kamarádka potřebovala gitelu, tedy přepuštěné máslo a nutelu. Byla jsem z toho nešťastná, nechtěla jsem pracovat s nutelou. Nakonec jsem vzala jemný citrus yuzu. Bylo to příjemně kyselé a do toho gitelu a to bylo ono,“ popisuje jeden z kulinářských pokusů cukrářka.

Večer sleduje světové on-line kurzy

Do Prahy ji vyhnala zřejmě její povaha a zarputilost dělat s kvalitními, byť drahými surovinami.„Cítila jsem, že mi to tady je malé. Jezdila jsem po kurzech se špičkovými šéfkuchaři.Teď už ale musím spíš do světa,“ říká.

Cukrářka cestuje i teď. V současné době jen virtuálně. Jeden večer se například přesune do Austrálie. Zaplatila si on-line kurz od autralského šéfcukráře.

To pak soustředěně sleduje, jaké dobroty si může osvojit. V praxi to vypadá tak, že když večer po deváté dorazí domů do Slatiňan, zapne si kurz, aby se podívala, jak se dělají pralinky v top cukrářských zemích.

 Po hodinách strávených nad válem a u trouby si nyní dopřála pár dní odpočinku. Po Novém roce však začne připravovat novou pobočku v Gočárových mlýnech v Pardubicích a další se rýsuje v Holicích. Styčná loď však zůstane kotvit v Zaječicích.

„Sama si říkám, proč si to tak komplikuju, ale mě to baví,“ říká cukrářka. Její den začíná většinou kolem půl páté. A když je potřeba, odemyká dveře výrobny i ve tři hodiny ráno.

Že by si mezi svátky vyrazila s rodinou do zoo nebo za kulturou, moc pravděpodobné není. To si radši zajede někam na dobrý oběd. K někomu, kdo jde stejnou cestou jako ona.

Nejčtenější

Matka zemřela po pádu z koně, dcera žádá milion po národním hřebčínu

Tradiční Hubertovu jízdu letos v kladrubském hřebčíně zakončili honem „na...

Okresní soud v Pardubicích otevřel případ smrti jednačtyřicetileté ženy, která v říjnu 2016 při tradiční Hubertově...

Kvůli chlapci v kómatu přestane pardubická ORL seřezávat krční mandle

Adámek čtyři dny po operaci mandlí začal silně krvácet, minuty čekal na pomoc...

Klinika ORL pardubické nemocnice nebude na doporučení krajského úřadu nadále provádět seřezávaní krčních mandlí. Při...

Nemocnice nabídla šestimilionovou zálohu na odškodné za operaci mandlí

Adam Vyčítal

Pardubická nemocnice nabídla rodině chlapce, který je po operaci mandlí a pozdějších komplikacích v kómatu, šest...

Svitavy skryly chytrý záchod v lese, odemkne ho esemeska i karta

Chytrý záchod montovala dodavatelská firma v lese poprvé.

Svitavy dlouho řešily, jak se v příměstském lese protkaném naučnou stezkou vypořádat s nářky zejména žen, kterým v...

Tisíce zubů z pryskyřice nahrazovaly štěrk pod zahradní dlažbou

Majitelé nasbírali podle svého vyjádření deset kbelíků umělých zubů.

Překvapení zažili noví majitelé domu ve vsi na Svitavsku, když se pustili do oprav zahradní dlažby. Jako podkladový...

Další z rubriky

Žena se zřítila z hradu Oheb, když šla na záchod. Zranili se i její zachránci

Tři zranění putovali do Chrudimské a Pardubické nemocnice.

V sobotu kolem desáté hodiny večerní se ze zříceniny hradu Oheb zřítila jedna z návštěvnic, která spadla z přibližně z...

Menšinoví akcionáři Dynama chtějí prodat podíly v pardubickém hokeji

Martin Charvát, Dušan Salfický a Petr Čáslava.

Zdá se, že by se mohla měnit struktura majitelů HC Dynamo Pardubice. Hned tři menšinoví akcionáři Dušan Salfický, Petr...

Matka zemřela po pádu z koně, dcera žádá milion po národním hřebčínu

Tradiční Hubertovu jízdu letos v kladrubském hřebčíně zakončili honem „na...

Okresní soud v Pardubicích otevřel případ smrti jednačtyřicetileté ženy, která v říjnu 2016 při tradiční Hubertově...

Najdete na iDNES.cz