Policisté při zásahu proti nelegálně zaměstnávaným cizinkám. | foto: Policie ČR

O pacienty se staralo dvacet cizinek bez povolení, zjistila policie

  • 26
Policisté odhalili v Pardubickém kraji 22 cizinců, kteří bez příslušného pracovního povolení pečovali o nemocné. Pracovali v nestátní společnosti, která vlastní několik zařízení.

První z kontrol se uskutečnila na začátku února na Pardubicku. „Policisté zajistili šest cizinek, které neměly platné povolení k zaměstnání a pro vstup do České republiky využily polská národní víza. Přestože se to zaměstnavatel následně snažil popírat, cizinky podle prvotních výpovědí prováděly přímou osobní péči o nemocné,“ uvedla mluvčí pardubické policie Jana Drtinová.

Po necelém týdnu provedli policisté následnou kontrolu na stejném místě a souběžně i ve druhém zařízení firmy na Chrudimsku.

„Ve firmě byli znovu nekvalifikovaní a neoprávněně pracující cizinci. Policisté v obou objektech zajistili dalších 16 lidí cizí státní příslušnosti. Oblastní inspektorát práce, který byl s policií při druhé kontrole přítomen, zahájil s provozovatelem tohoto zařízení správní řízení,“ dodala policejní mluvčí.

Jméno firmy neřekla. Sdělila jen, že poskytuje v zařízení sociální péče odbornou ošetřovatelskou, zdravotní a sociální péči pro pacienty s nízkou mírou soběstačnosti nebo ztrátou paměťových a orientačních schopností.

Z přistižených cizinců je 21 žen a jeden muž, všichni pochází ze země bývalého východního bloku. Se všemi zahájila cizinecká policie správní řízení o vyhoštění. Vstup na území členských států Evropské unie jim lze zakázat až na pět let.

Policisté nyní shromažďují také podklady pro stanovení právní odpovědnosti firmy za umožnění nelegálního zaměstnávání cizinců. S cizinci zahájil řízení také příslušný Oblastní inspektorát práce.