Jedním z adeptů na post starosty je Petr Řezníček (SNK-ED). Získal nejvíce preferenčních hlasů.

Jedním z adeptů na post starosty je Petr Řezníček (SNK-ED). Získal nejvíce preferenčních hlasů. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Chrudimští politici jednali do noci, na starostovi se ale neshodli

  • 1
Až do jedenácté hodiny večerní trvala čtvrteční koaliční vyjednávání v Chrudimi. Šestice jednajících stran by sice měla při hlasování zastupitelstva pohodlnou většinu, jednání ale váznou na sporu o obsazení místa starosty. Vést město chtějí Jaroslav Trávníček z vítězné ČSSD i Petr Řezníček ze SNK-ED.

Kandidát SNK-ED Petr Řezníček si nárokuje post starosty proto, že ve volbách získal nejvíce preferenčních hlasů. Šestice stran - kromě sociálních demokratů a SNK-ED ještě Svobodní, TOP 09, Věci veřejné a Koalice pro Chrudim - se nedohodla ani při večerním jednání.

Trávníčkovi i Řezníčkovi spolustraníci výsledek voleb vykládají jako přání voličů, aby právě oni nominovali šéfa radnice na příští čtyři roky.

Večer poprvé socialisté připustili, že by starostu mohl dělat Řezníček. K návrhu ovšem připojili několik podmínek, které se Řezníčkovi příliš nelíbí.

"Jako starosta bych podle návrhu nemohl zasahovat do personálních otázek v městských organizacích, nemohl bych si vybrat odbor, který povedu, ani bych nemohl rozhodovat o důležitých věcech, které by měly být v mé kompetenci. Starosta by se v tu chvíli stal pouhou loutkou," řekl Řezníček.

Pokud by tomu tak bylo, o většině věcí by rozhodovalo šest zbývajících členů rady. V ní by podle čtvrtečního návrhu měli být místostarostové Jaroslav Trávníček z ČSSD a Roman Málek z Koalice pro Chrudim. Zbylá čtyři místa v radě by si rozebraly ČSSD, Věci veřejné, TOP 09 a Svobodní.

"Těžko na to mohu přistoupit, obzvláště když někteří lidé už před volbami říkali, jaké by udělali personální čistky. Raději jsme jednání přerušili, pokračovat budeme v pátek," dodal Řezníček.

Podle současného a možná i budoucího místostarosty Romana Málka podmínky koalice vůči Řezníčkovi coby starostovi odpovídají rozložení sil.

"Je to adekvátní tomu, co chtěl. Navíc část z těch věcí sám nabídl. Myslím, že Řezníček bude muset udělat ústupek za to, že chtěl více věcí, než na jaké má nárok," řekl Málek. Podle něj už totiž zbývá Řezníčkovi jen jedna možnost: upustit od pozice starosty a spokojit se s křeslem statutárního místostarosty.