Kryty pod chrudimskými domy jsou zdevastované, mají však stále původní vybavení pro chvíle ohrožení. | foto: MAFRA

Chrudim se zbavuje nepotřebných krytů, převede je na vlastníky domů

  • 0
Město Chrudim se zbaví dvou ze tří někdejších krytů civilní obrany. Jsou pod bytovými domy, náklady na jejich údržbu jsou ale značné a město je už nepotřebuje.

Někdejší kryty každý rok zatěžují městský rozpočet. „Pro nás jsou zbytné a jejich vlastnictví je nevýhodné, protože se podílíme na spoluúčasti při opravě domů. Platby do fondu oprav dosahují za několik let výše odhadní ceny. Prodáme je za symbolickou cenu deset tisíc korun,“ uvedl místostarosta Jaroslav Trávníček.

Kryty už byly vyřazeny ze systému civilní obrany. V současném stavu je ale bez předchozí rekonstrukce nelze pronajímat jako obvyklý nebytový prostor.

„V pondělí zastupitelstvo odhlasovalo prodej dvou krytů majitelům bytových jednotek v domech nad těmito kryty. Pro nikoho jiného ani význam nemají,“ uvedla mluvčí města Sylva Drašnarová.

Prostory krytů s ocelovými dveřmi a železobetonovými stěnami jsou stále vybaveny ventilací vzduchu, záchodem, lavicemi a nářadím.
Disponují i sadou akumulátorů coby zásobárnou elektrické energie.

„V některých bylo možné ještě nedávno vidět i plynové masky,“ uvedla Drašnarová. Stále je z nich navíc možné nouzově odejít i východem, který ústí až za kdysi vypočítanou destrukční zónou domu. Tento účel už ale dnes asi málokdo využije.

Poslední zatím neprodaný kryt je v Palackého ulici. Jeho rozměry a odhadní cena jsou však podstatně větší než u dvou předchozích, město ho proto chce nabídnout k prodeji později.