Povolební hlasování v Chrudimi

Povolební hlasování v Chrudimi | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Bez čtyř místostarostů by chrudimská koalice nevznikla, tvrdí politici

  • 0
Kolín i Trutnov jsou větší než Chrudim a mají dva místostarosty, padesátitisícový Děčín jen tři náměstky. Zato Chrudim bude mít čtyři zástupce starosty, byť budou neuvolnění. Opozice to ostře kritizuje.

Tak dlouho se politici v Chrudimi domlouvali na nové koalici, až se lídři čtyř seskupení SNK-ED, ČSSD, ODS a Koalice pro Chrudim dohodli na nečekaném řešení. Chrudim bude mít čtyři místostarosty, což je vzhledem k necelým 25 tisícům obyvatelům unikát. Ani jeden z nich nebude pro město pracovat na plný úvazek.

„Považujeme to za naprosto špatné řešení, domníváme se, že není možné nafukovat počet místostarostů donekonečna. Ukazuje to, že museli nakrmit všechny krky, museli být všichni uspokojeni,“ řekl František Pilný z opozičního hnutí ANO 2011, které ve volbách skončilo těsně druhé za SNK-ED.

Místostarosta Chrudimi Miroslav Tejkl z ČSSD připouští, že vedení města složené ze starosty a čtyř jeho zástupců je z nouze ctnost. Jen tak bylo podle něj možné odblokovat povolební pat v Chrudimi, kvůli němuž zastupitelé už dvakrát nedokázali zvolit nové vedení města.

„Muselo se to už nějak vyřešit,“ řekl Tejkl. SNK-ED bude mít starostu, ČSSD dva místostarosty, ODS jednoho a Koalice pro Chrudim dostane post dalšího místostarosty.

Politici tvrdí, že pro městskou pokladnu to bude stejné, jako kdyby Chrudim měla dva klasické zástupce starosty. Čtveřice místostarostů totiž nebude mít práci na radnici jako svoje hlavní zaměstnání a budou brát poloviční plat zástupce starosty, tedy kolem 21 tisíc korun. „Vyjde to město finančně stejně,“ řekl starosta Chrudimi Petr Řezníček.

Dělení funkcí zaskočilo i politologa

Politolog Lubomír Kopeček Masarykovy univerzity v Brně o podobném způsobu rozdělení funkcí ještě neslyšel. „Je to originální. Otázkou je efektivita čtyř napůl rozdělených lidí, do jaké míry se budou věnovat svým aktivitám a obci. Je rozdíl mezi člověkem, který pracuje jen na polovinu, a tím, který to dělá naplno,“ uvedl.

Například Miroslav Tejkl bude působit jako místostarosta zejména v pondělí. V ostatní dny bude pracovat jako městský právník. „Žádný střet zájmů v tom není. A je to myslím čistší, než když jsem čtyři roky byl právníkem města a zároveň opozičním zastupitelem,“ řekl Tejkl.

„Nevidím v tom žádný problém,“ říká i budoucí místostarosta Roman Málek z Koalice pro Chrudim, který pracuje jako asistent vicepremiéra Pavla Bělobrádka.

Pro lidi tak ale nemusí být snadné setkat se s místostarostou, který pracuje mimo Chrudim. „Budou nastaveny pravidelné konzultační hodiny pro příslušné odbory a občany města, kdy budou mít jistotu, že místostarostové budou přítomní,“ uvedla mluvčí Chrudimi Sylva Drašnarová.