Chlapec podstoupil operaci v Pardubické nemocnici.

Chlapec podstoupil operaci v Pardubické nemocnici. | foto: Pardubický kraj

Hoch upadl do kómatu po operaci mandlí, postup nemocnice řeší policie

  • 420
Policie prověřuje vážné poškození zdraví osmiletého chlapce, který loni v květnu podstoupil operaci mandlí v pardubické nemocnici. Rodina tvrdí, že personál neposkytl dostatečnou péči. Nemocnice pochybení odmítá.

Případ dostali kvůli možné podjatosti královéhradečtí policisté.

„Věc prověřujeme pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Probíhá důkladné šetření, výslechy, čekáme na výsledky znaleckých posudků. Zatím nebyl nikdo obviněn,“ řekl agentuře ČTK Ondřej Moravčík, mluvčí krajské policie v Hradci Králové.

Podle otce dítěte začal chlapec čtyři dny po zákroku krvácet z operační rány, upadl do bezvědomí a dosud v důsledku těžkého poškození mozku z nedostatku kyslíku zůstává v kómatu. Rodina se o něj stará doma.

Kvůli operaci mandlí byl hoch hospitalizován na dětském oddělení. Když začal masivně krvácet, přivolaná dětská lékařka podle tvrzení rodiny rozhodla o jeho převozu na ambulanci ORL v téže budově.

Zároveň požádala sestru na dětském oddělení, aby na ambulanci telefonicky zajistila přítomnost specialisty. Po příchodu však personál dětského oddělení našel ambulanci zamčenou. 

Rodina uvádí, že když se konečně podařilo telefonicky kontaktovat službu konajícího lékaře ORL, dostavil se k chlapci po třinácti minutách od počátku krvácení a dítě nalezl v bezvědomí.

Díky čtyřicetiminutové resuscitaci chlapec nezemřel, ale je stále v kómatu.

Společnost Nemocnice Pardubického kraje pochybení odmítá.

„Situace, ve které se rodina ocitla, je bolestná a velmi nešťastná a Nemocnice Pardubického kraje jí vyjadřuje rodině hlubokou účast. Bohužel ani při vynaložení maximálního úsilí není možné vždy předejít komplikacím, které se mohou při poskytování zdravotních služeb vyskytnout,“ uvedla mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

Podle ní teď nemocnice poskytuje součinnost orgánům činným v trestním řízení. Rodina chce zároveň v občanskoprávním sporu vysoudit odškodnění 22 milionů korun.