Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Torzo vedle Kávovin má v Pardubicích nahradit nová kancelářská budova

  15:37
Před deseti lety se náhle zastavila stavba kancelářské budovy na ulici Jana Palacha v centru Pardubic. Od té doby se dům proměnil v útočiště bezdomovců. Nyní má přijít změna. Firma CFIG chce začít s přestavbou torza na své nové sídlo.

Pokud to vyjde, Pardubice budou mít další moderní budovu v centru. A navíc se zbaví chátrajícího torza. Firma CFIG se chce během několika málo týdnů pustit do výstavby svého sídla, které nazvala Palachovka.

„Chtěli bychom začít stavět letos v létě. Bude tam nové sídlo firmy CFIG. Dole budou nebytové prostory, které budeme pronajímat. Byli bychom rádi, aby budova, která bude z valné části kancelářská, žila i po večerech či víkendech. Proto jsme koupili franšízovou licenci od jednoho kavárenského řetězce, a na rohu ulice tak otevřeme novou kavárnu,“ uvedl spolumajitel firmy CFIG Martin Chovanec.

Ten se během několika málo měsíců stal jedním z nejviditelnějších pardubických podnikatelů. Jednak v zimě si jeho firma zaplatila pojmenování nově opraveného stadionu pro první fotbalovou ligu. Stadion Arnošta Košťála se tak bleskově proměnil v CFIG Arenu. Nedávno pak zase podnikatel představil zastupitelům svůj plán na zástavbu luk mezi Hradeckou ulicí a sídlištěm Polabiny.

„Budova je již delší dobu rozestavěná a podařilo se nám ji získat za zajímavých podmínek. Jsem pardubický patriot, takže i z toho důvodu jsme příliš neváhali,“ uvedl Chovanec a dodal, že dům s pohnutou historií koupil od stavebního konsorcia enteria.

„Budovu stavěl původně soukromý investor, který se dostal do potíží, a projekt vlastně zkrachoval. Stavěl totiž i bytový dům v Milheimově ulici a kvůli tomu měl oplétačky s policií. Projekt tak zkrachoval. Později ho koupila firma enteria, protože to stavěla jedna z jejích společností Marhold. Poté dokoupila pozemek, doplatila bankovní úvěr a pak nám to prodali,“ řekl Chovanec.

Deset roků byla budova prázdná, nicméně hlavně v prvních letech po zastavení prací se v budoucích kancelářích scházeli třeba uživatelé drog.

„Přestavěním torza budovy zbavujeme město i doupěte, ve kterém si dávali schůzky uživatelé drog. Budovu jsme našli v příšerném stavu. Všude stříkačky, neskutečný nepořádek. Chodili jsme tam v neprodyšných oblecích, v rukavicích. Ve výtahové šachtě si udělali návštěvníci skládku, našli jsme pelechy z polystyrenu, nebyl to úplně hezký pohled,“ dodal Chovanec.

Obvod budovu aspoň zatarasil

Podle starosty pátého městského obvodu Jiřího Rejdy však binec musel být už staršího data. Jeho radnice se prý postarala o to, aby se do objektu nikdo nedostal. „Myslím, že v roce 2017 jsme kolem budovy postavili ploty a také se zazdily přístupy. Od té doby tam nikdo nechodil,“ uvedl starosta zvolený za ANO.

Ovšem jinak zvláštní emoce v Rejdovi nový projekt v jeho obvodu nevyvolává. Možná tomu tak je kvůli tomu, že majitelé firmy CFIG s ním nekomunikují. „Nevíme o tom vlastně nic, kromě toho, co je uvedeno na internetu. Zástupci investora nás nekontaktovali,“ uvedl Rejda, který může být ostražitý i z toho důvodu, že o brzkém zahájení stavby se mluvilo už před dvěma roky. „Uvidíme, jak to celé dopadne, obvodu se to nijak netýká, jen tím, že je to na našem území,“ dodal starosta Dukly.

Palachovka má být hotová do konce roku 2024. Nabídnout by měla na rohu ulic Jana Palacha a Na Spravedlnosti provozovnu kavárenské společnosti Coffeeshop Company. V plánu je 2 500 metrů čtverečních komerčních ploch a 240 metrů čtverečních zelených teras.

„Mělo by to být důstojné sídlo, naše firma slaví deset let, tak to bude jakýsi dárek,“ dodal Chovanec jehož skupina se podle webu firmy angažuje v odvětví financování, realit a pohledávek.

„Skupina CFIG zaujímá důležité postavení také na poli e-commerce, a to především ve správě finančních portálů. Investuje také do zachování českého umění, které tvoří převážnou část firemní sbírky,“ stojí na webu firmy.

  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Na náměstí v Lanškrouně vysypali popelnice. Skryly vše, i nesnědené humry

19. dubna 2024  15:06

Že by se maso do popelnice nemělo vyhazovat jen tak, přiblížili pořadatelé Dne Země v pátek...

Soud zrušil obecní radu Opatovic, její ustanovení odporovalo zákonu

19. dubna 2024  10:52

Opatovice nad Labem s necelými třemi tisíci obyvateli už nemají obecní radu, přestože ji...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...