Ceny bytů se zatím mírně zvedají jen na Svitavsku

Ceny bytů se zatím mírně zvedají jen na Svitavsku | foto: Profimedia.cz

Ceny nemovitostí v kraji jsou na dně, jen na Svitavsku se už odrážejí

  • 0
Po pětiletém poklesu cen nemovitostí se realitní trh začíná v kraji odrážet ode dna. V Pardubicích nebo Chrudimi zájem o byty roste jen velmi pozvolna, prodej nemovitostí se nejvíc zvyšuje na Svitavsku. V regionu s největší zaměstnaností v kraji, kde jsou nízké výdělky, ale také velmi levné byty.

"Největší zájem je o menší a startovací byty. Jejich ceny se pomalu, ale jistě začínají zvyšovat," uvedla svitavská realitní makléřka Zuzana Burdová. Malé byty jsou podle ní přitažlivé relativně malou pořizovací cenou a dostupností díky výhodným hypotékám.

Průměrné ceny bytů v kraji

okres - byt 2+1

Pardubice - 1 330 000

Chrudim - 1 195 000

Svitavy - 750 000

Ústí nad Orlicí - 990 000

Zdroj: Realites.cz

"Menší byty přitom lákají nejen provozními náklady, ale i tím, že jsou výhodnou investicí, že se snadno pronajímají," dodala.

Ceny se ale budou podle ní zvedat i u ostatních bytů. "Já se domnívám, že dost lidí si koupí byty ještě letos. Podle všeho to vypadá, že po novém roce se budou nemovitosti skutečně prodávat dráž hned z několika důvodů," myslí si.

Od 1. ledna podle ní začně platit nový občanský zákoník, nové daňové a katastrální zákony.

Že se budou ceny mírně zvyšovat, se domnívá i šéf svitavské pobočky M&M reality Petr Svoboda. "Určitě to nebude skok nějak razantní, postupný růst se ale určitě čekat dá," uvedl.

Jedním z důvodů může být fakt, že právě na Svitavsku klesly ceny nemovitostí tak, že už nemají kam padat. Byt 1+1 tam stojí 460 tisíc korun, 3+1 necelých devět set tisíc korun.

Konec poklesu cen předpovídá i ředitel poradenské firmy Bohemia Finex Zdeněk Mládek. "Mám pocit, že zejména v Pardubicích už ceny nějak výrazně dolů nepůjdou. Spíš naopak," soudí Mládek. V samotných Pardubicích i okolí je relativně dost práce.

"A když už lidé práci nenajdou přímo tady, funguje celkem slušné dopravní spojení," uvedl.

Stále je kam klesat, zejména u starých domů

Žádný dramatický růst cen nečeká majitel pardubické realitky Remax Accord Milan Kušta. Ten si naopak myslí, že půjdou ještě nepatrně dolů ceny ve starých panelových domech a ve špatných lokalitách.

"Na druhou stranu se dá opravdu počítat s tím, že ceny nemovitostí porostou. Zvyšují se totiž ceny služeb, stavebních materiálů i dalších vstupů, a to se samozřejmě musí někde projevit. Nejen u nových bytů," podotkl Kušta.

Zřejmě nejdramatičtěji se podle něj budou zvyšovat ceny bytů v Praze a okolí. "V Pardubicích je trh nemovitostí relativně malý a tomu bude odpovídat i tempo růstu cen," dodal makléř, který ale nevylučuje ani zvýšený zájem o byty v Pardubicích, odkud je už dnes řad lidí zvyklá do hlavního města dojíždět do práce.

Vyšší ceny bytů čeká chrudimská makléřka Jana Budinská z Realitní kanceláře Kubát. "Možná se budou ceny zvedat u menších bytů, o které je největší zájem, určitě to ale nebude nějaký razantní skok. Spíš postupné mírné zvyšování," uvedla makléřka.

Podle banky ceny zvednou rekordní hypotéky

Zvyšování cen nemovitostí předpovídá Česká národní banka. Odvolává se přitom na rekordně nízké hypoteční úroky, na očekávané zvyšování cen stavebních prací, nebo třeba nedostatek volných bytů.

"Je pravda, že si lidé v poslední době pořizovali byty jako investici. Příjem za pronájem bytu jim totiž hravě zaplatil hypoteční splátku, takže dnes začínají pomalu byty chybět," říká investiční poradce Zdeněk Mládek.

S růstem cen to podle něj nebude tak žhavé, jak se snaží někteří analytici lidem namluvit. "O nějakou korunu se určitě ceny zvednou, ale moc velký prostor pro zdražování bytů tu není. Ony by pak okamžitě byly neprodejné," dodal.