Marie Drahokoupilová bude v sobotu slavnostně uvedena do dabingové Síně slávy.

Marie Drahokoupilová bude v sobotu slavnostně uvedena do dabingové Síně slávy. | foto: Česká televize

Přelouč rozdá ceny za nejlepší dabing, do Síně slávy vstoupí Jan Přeučil

  • 0
Vidět nejsou, ale jejich hlasem česky hovoří Susan Sarandonová nebo Richard Gere. Kteří herci podle odborníků nejlépe dabovali, oznámí moderátor Ondřej Kepka v přeloučské Záložně v sobotu v 17 hodin.

V hlavních hereckých nominacích, z nichž vzejdou nejlepší čeští dabéři, se sešly hvězdy tohoto oboru.

„V kategorii dabérek jsou nominovány Tereza Bebarová, Martina Hudečková a Sylva Talpová,“ řekl místostarosta Přelouče Ivan Moravec.

Jan Přeučil bude v sobotu slavnostně uveden do dabingové Síně slávy.

V mužské kategorii se o vítěznou sošku utkají Zdeněk Maryška za roli Richarda III. ze stejnojmenného filmu, Jiří Plachý za roli Freda Ballingera ve filmu Mládí a za stejný snímek je nominovaný i Jan Vlasák za roli Micka Boylea, kde propůjčil svůj hlas herci Harvey Keitelovi.

Hlavní herecké Ceny Františka Filipovského v mužské a ženské kategorii udělí město Přelouč spolu s Českým filmovým a televizním svazem a Hereckou asociací.

„Zasedali jsme celkem sedmkrát, a to od listopadu do května a hodnotili výkony ze šestapadesáti titulů,“ řekla předsedkyně poroty Helena Brabcová.

Na předávání prestižní ocenění se dostaví takřka všichni nominovaní. „Chtěli jsme, aby si pro cenu došli sami, v zastoupení už to není takové, proto jsme šestici nejlepších dabingových herců oslovili s předstihem, aby si udělali čas a zavítali mezi nás,“ řekl Moravec.

Ceny obdrží i Marie Drahokoupilová a Jan Přeučil

Cenu za celoživotní mistrovství získá herečka Marie Drahokoupilová, herec Jan Přeučil a dabingový režisér Jiří Kubík.

V kategorii dětských dabérů do patnácti let byli vybráni Ondřej Balcar za roli Jacka ve filmu Pokoj, Eliška Jirotková za roli Heidi ve filmu Heidi, děvčátko z hor, a Matěj Macháček za roli Lincolna ve filmu Hlasiťákovi.

„Sehnat dobrého dětského dabéra není zas tak lehké. Je jich tak kolem deseti. Musí dobře mluvit, a to je někdy dětskému věku vzdáleno, vady řeči by mikrofon prostě nezvládl,“ řekl moderátor večera Ondřej Kepka.

Dabingové ceny 2017

Nominace ženy
Tereza Bebarová - seriál Vláda I.
Martina Hudečková - film Dítě Bridget Jonesové
Sylva Talpová - film Soukromé očko

Nominace muži

Zdeněk Maryška - film Richard III.
Jiří Plachý - film Mládí
Jan Vlasák - film Mládí

Zvláštní cena poroty pro dabéra do 15 let

Ondřej Balcar - film Pokoj
Eliška Jirotková - film Heidi, děvčátko z hor
Matěj Macháček - film Hlasiťákovi

Cena za celoživotní mistrovství v dabingu

Bude udělena hercům Marii Drahokoupilové, Janu Přeučilovi a dabingovému režisérovi Jiřímu Kubíkovi.

Dále budou uděleny ceny za nejlepší zvuk dabovaného díla, za úpravu a překlad, za dabingové zpracování, za dabing filmů pro děti, za dabingové zpracování v televizním seriálu.

Další ceny už udělují odborníci, a to za nejlepší zvuk dabovaného díla, dále za překlad a úpravu dabovaného díla, za dabingové zpracování televizních nebo filmových děl a animované a dětské tvorby.

V sobotu také bude udělena cena za dabingové zpracování televizního seriálu. Zde se utkají seriál Bylo, nebylo I., druhým nominovaným je seriál Vinyl. Trojici doplňuje seriál Vláda I.

Pro herce je udílení dabingových cen v Přelouči možností setkat se s kolegy, organizátoři proto čekají, že se do rodiště herce Františka Filipovského sjedou i mnohé herecké osobnosti. Účast přislíbil například Pavel Trávníček nebo silná enkláva herců z Brna.

U příležitosti udílení dabingových cen se konají v Přelouči také městské slavnosti. Na Masarykově náměstí v dopoledních hodinách otevřou jarmareční stánky, pro malé návštěvníky je připravena dětská dílnička.

Ve 13.15 začne hudební program, kde mimo jiné vystoupí Adam Mišík, Michal Nesvadba, Leona Šenková nebo Petra Janů. V 17 hodin začne velkoplošná projekce slavnostního předávání cen. Druhé hudební pásmo startuje ve 13.15 za školou v parku.  „Je to něco na lidovější notu, takže program spíš pro starší návštěvníky, ale z minula víme, že se tu sejde i 500 lidí,“ řekl Moravec.

Letos také uplyne 110 let od narození Františka Filipovského. Kdo tedy chce zavzpomínat na vynikajícího herce a český hlas Louise de Funese, může tak učinit na výstavě Přeloučský rodák František Filipovský, která se koná v kulturním a informačním centru.