Policie dohlédne na provoz z limuzín BMW, majáky mají jen na magnet

  • 140
Zhruba dvě desítky vyvolených dopravních policistů otestují na silnicích vrcholné limuzíny od BMW. Z prodloužených hybridních modelů 745Le budou dohlížet na provoz.

Pět hybridních vozů pro dopravní policisty převzal v Pardubicích od společnosti Stratos Auto na zkoušku sám policejní prezident Jan Švejdar.

Policie bude mít auta od bavorské automobilky zdarma půjčené rok. Nyní převzaté vozy se po půl roce nebo najetí 25 tisíc kilometrů obmění za nové.

Podle Švejdara bude přínosem těchto aut snížení emisí a úspora pohonných hmot, na silnicích mají působit zejména preventivně. Kromě policejních polepů a odnímatelného střešního majáku se sirénou vozidla nejsou speciálně vybavená.

Silné „bavoráky“ budou sloužit policistům v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém a Jihomoravském kraji a v Praze.

„V další etapě bude jiných pět krajů,“ řekl Švejdar. Jezdit s hybridy bude asi dvacítka speciálně proškolených policistů. 

Na stovku za pět vteřin, palivová nádrž má jen 46 litrů

Hybridní modely v policejních barvách pohání zážehový šestiválec o výkonu 210 kW, při jízdě ho doplňuje elektromotor.

BMW 745Le zvládne sprint na stovku za 5,3 vteřiny, maximální rychlost je omezena na 250 km/h. Čistě na elektromotor může jet automobil rychlostí 140 km/h a na jedno nabití urazí na elektřinu 55 kilometrů.

Zajímavostí je, že dvoutunové BMW má palivovou nádrž jen o objemu 46 litrů. Jak velký vír se při sledování neukázněných řidičů policistům v nádrži hybridního vozu vytvoří, a zda budou muset v kufru auta vozit kanystry s benzinem, však ukáže teprve praxe.

Policie se v souvislosti se zapůjčením vozů BMW zviditelnila před dvěma lety, kdy luxusní supersport BMW i8 skončil po kolapsu řidiče nabouraný. Tehdy skončil v nemocnici i zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš, který při vyjížďce seděl na místě spolujezdce.

Nákupy nových aut budou pokračovat

Spolu s hasiči mají policisté dostat do konce roku celkem přes dva tisíce služebních vozů značek Škoda a Volkswagen, ministerstvo vnitra na ně má vyhrazených 950 milionů korun. Část jich již byla dodána.

Budou mezi nimi dodávky, speciální vozy pro kynology a eskortní účely, auta pro dopravní policii, pořádkovou službu a prvosledové jednotky. Policie letos koupila také několik elektromobilů. 

V září policejní prezident Švejdar s ministrem vnitra Janem Hamáčkem představili prototyp 865 aut, která přibudou do vozového parku. Policie bude pokračovat v obměně vozového parku i v příštím roce, chce vypsat soutěže na další vozidla, řekl Švejdar.

„Obměna vozového parku policie je i přes poměrně masivní dodávku velkým problémem a budeme pokračovat ve výběrových řízeních a obstarávání nových dopravních prostředků,“ uvedl.

9. září 2019

,