V Pardubicích po 105 letech vzlétla historická replika Bleriotu prvního českého...

V Pardubicích po 105 letech vzlétla historická replika Bleriotu prvního českého letce Jana Kašpara. (16. dubna 2015) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Výročí Kašparova letu oslaví Blériot na Aviatické pouti jen pro kamery

  • 0
Před třemi týdny organizátoři pardubické Aviatické pouti oznamovali, že jedna z největších leteckých akcí na českém nebi se stejně jako loni kvůli koronaviru odsouvá na příští rok. Narychlo ale změnili plány a oslava v rodišti letce Jana Kašpara se nakonec uskuteční. Program však budou moct diváci sledovat jen na televizních obrazovkách.

Náhradní program tradiční akce se sice nepodaří uskutečnit přesně v den kulatého výročí prvního vzletu Blériota pardubického letce Jana Kašpara, který 13. května 1911 uskutečnil první dálkový let z Pardubic do Velké Chuchle, ale slavný letoun symbolizující počátky letectví v českých zemích přeci jen vzlétne.

„Půjde o letoun z Leteckého muzea Ing. Jana Kašpara v Pardubicích. Je to stroj specifický, nestartuje se lehce jako boeing, který nastartujete a letíte. Uděláme ale všechno proto, aby Bleriot na Aviatické pouti byl,“ řekl Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti k letounu, jehož repliku za tři čtvrtě milionu korun postavila společnost Kindernay´s Flying Cirkus podnikatele Martina Kindernaye.

Leteckou přehlídku na nebi však diváci 29. května s největší pravděpodobností na vlastní oči neuvidí, vše budou z pardubického letiště snímat jen kamery České televize.

„Program bude dlouhý 90 až 100 minut. Bude složen z ukázek Armády ČR, Centra leteckého výcviku a dalších lidí, které nejsme schopni zaplatit v plné výši. Forma, jakou letos Aviatickou pouť, děláme, to neumožňuje. Aby se mohla televizní Aviatická pouť konat, všichni se na letošním ročníku podílejí vlastními penězi, energií a pílí,“ dodal Rudzinskyj.

Diváci se na televizních obrazovkách mohou těšit také na akrobatickou formaci Flying Bulls Aerobatics Team, exhibici historických dvouplošníků z Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, dvoumístný cvičný letoun z druhé světové válce Harvard T-6 nebo na jeden ze dvou dochovaných a letuschopných kusů letounu Zlín Z-381.

Dvě letové ukázky budou patřit i akrobatickému pilotovi Martinu Šonkovi.

„Předvedu na své akrobatické Extře 300SR závodní exhibice. Neméně zajímavá bude exhibice cvičného letounu Zlín Z-142 z Centra leteckého výzkumu, kde mám tu čest působit jako letecký instruktor. Je to legendární stroj, který si zaslouží svou pozornost,“ řekl Martin Šonka.

Přichystán je i doprovodný program, který startuje od 10. května. V rámci 30. výročí od první Aviatické pouti a 110. výročí prvního dálkového letu letce Jana Kašpara se v ulicích Pardubic objeví informační panely s odkazem na obě výročí. Organizátoři Aviatické pouti připravují i soutěž o ceny.