Nenechavci udělali z dodávky na odpočívadle během pár měsíců autovrak

  • 13
Ukázka toho, co se vám stane s autem, pokud ho necháte pár měsíců stát bez dozoru na odpočívadle, je k vidění u Borové na Poličsku. Z vcelku normální dodávky zaparkované od podzimu u silnice I/34 mezi Hlinskem a Poličkou se stal nepojízdný autovrak bez kol a dveří se stěží rozpoznatelnou tovární značkou.

Proč řidič bílého Peugeotu Boxer se zaplachtovanou nástavbou a registrační značkou nechal auto na pospas svému osudu, není jasné. Z fotek, které v zimních měsících pořídilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), není až na nabouranou zadní část patrné viditelné poškození. 

Zda řidiči vypověděl službu motor a on jen dlouhé měsíce sháněl náhradní díl, je dnes už de facto jedno. Své auto by stěží poznal. Z auta zbyla jen holé šasi s pár plechy.

Z dodávky, jejíž cena se v autobazarech pohybuje od 150 tisíc korun výš, nezbylo zhola nic. Z auta nezmizela jenom celá nástavba s valníkem a plachtou, nenechavcům byly dobré obojí dveře, sedadla, přístrojový štít, rukověť řadící páky a rozebraná je i půlka motoru. Zlodějům se hodila i kola, a tak celé auto teď stojí na kamenech a prázdných kanystrech. Co nešlo odnést, je rozbité, včetně čelního skla.

„Auto tam někdo odstavil v říjnu nebo listopadu ještě před prvním sněhem. Na začátku nešlo o žádné zanedbání. Auto bylo na značkách a bylo uzamčené. Až postupem času ho někdo začal rozebírat, my jsme však u toho nikoho neviděli. Teď celou věc řeší Ředitelství silnic a dálnic,“ řekla Lenka Tlustá, starostka obce Borová, na jejímž katastru zbytky auta stojí.

Správce silnice teď majitele z Výskytné nad Jihlavou v dopise vyvěšeném na úřední desce vyzývá, aby autovrak z odpočívadla u silnice do dvou měsíců odstranil. Pokud majitel výzev nevyslyší, ŘSD sice torzo auta zlikviduje, ale náklady na odstranění a likvidaci bude po majiteli vymáhat. Ani tak nemusí být výčet účtu konečný.

„Zároveň podáme podnět na zahájení řízení o správním deliktu ve smyslu neuposlechnutí výzvy k odstranění vratku, kdy lze udělit pokutu až do výše 300 tisíc korun,“ stojí ve výzvě ze 14. února.