Hlídka městské policie, která se snažila zabránit nejhoršímu.

Hlídka městské policie, která se snažila zabránit nejhoršímu. | foto: Městská policie Pardubice

Malý autista tancoval v okně druhého patra, strážníci přispěchali s dekou

  • 6
Dramatické chvíle prožívali kolemjdoucí v jedné z pardubických ulic. Sedmiletý chlapec s poruchou autistického spektra tam stál na parapetu okna ve druhém patře a hrozilo, že spadne.

„Hned po vystoupení z auta jsme viděli dítě, které sedí na okenním parapetu. Chlapec měl nohy přehozené do ulice. Později si na parapetu stoupl, tancoval si a chvílemi se předkláněl,“ popsal situaci na místě jeden ze zasahujících strážníků. Na jejich volání a pokusy o domluvu chlapec ale vůbec nereagoval.

Jeden z  mužů tak okamžitě vběhl do domu zjistit, zda v bytě ještě někdo je. Strážníkům pod oknem mezitím jeden ze svědků události sehnal deku. 

„Vzhledem k tomu, že nás chlapec vůbec nebral na vědomí, počítali jsme v tu chvíli s tím, že opravdu hrozí pád s vážnými následky. Proto jsme alespoň pomocí improvizovaných prostředků chtěli případný pád jakoukoliv formou zmírnit. S kolegou jsme natáhli a drželi pod oknem deku a připojila se k nám i hlídka policie, která také dorazila na místo,“ dodal strážník. 

V té chvíli chlapec náhle vlezl zpět do bytu a okno za sebou zavřel. Mohlo za to zvonění a bouchání na dveře již zmíněného třetího člena hlídky. Ten zjistil, že kromě chlapce je doma i otec, který právě připravoval oběd. Ruch u dveří upoutal jak jeho pozornost a patrně i pozornost dítěte. 

Strážníci od otce později zjistili, že chlapec využil chvilkové nepozornosti a otevřel si ve vedlejší místnosti okno nezajištěné pojistkou. 

Podle otce je to jediné nezajištěné okno, které rodina používá k větrání na ventilaci. Jenže syn si ventilačku otevřel. Díky včasnému příjezdu hlídky a rychlé reakci strážníků tak nedošlo k neštěstí.