Na Pardubicku uletěl chráněný papoušek, sám si vystačí do listopadu

  • 3
Vzácný jihoamerický papoušek ara horský od minulého týdne létá v okolí Pardubic. Podle majitele někdo ptáka, který je chráněný mezinárodním právem, pustil z voliéry.

Papoušek se minulou středu ztratil Janu Potůčkovi, chovateli z Nemošic.

„Několik chovatelů v okolí má podobné jihoamerické druhy papoušků a ten můj by mohl vyhledávat jejich společnost, když je uslyší. Ale těžko říct, ke komu přistane,“ říká Potůček.

Ara horský však není domácím mazlíčkem, takže majitel se musí spoléhat pouze na ostatní papoušky. Přítomnost lidí rozhodně vyhledávat nebude.

„Půjde jen po hlasu papoušků nebo u nich bude hledat potravu,“ vysvětluje chovatel.

To je ovšem další problém. Papoušek se dokáže v přírodě uživit sám, aktuálně třeba třešněmi a jinou peckovitou potravou. „Minimálně do listopadu nemusí mít s potravou vůbec problémy,“ říká Potůček.

Pták se mu ztratil z nepoškozené voliéry. Od minulého týdne o něm nemá žádné nosné informace. 

„Poslední byla ve čtvrtek, ale od té doby nic. V době, kdy se to stalo, jsem byl zrovna s dětmi pryč. U voliér nebylo poškozené pletivo ani zámky, takže jej někdo pustil záměrně, nebo třeba i neúmyslně, variant je několik,“ odhaduje Potůček.

Ara horský je nenápadný zeleně zbarvený papoušek s šedomodrou hlavou, karmínově červeným ocasem a jasně žlutým okem. „Má pronikavý hlas, ale pokud se neozve, dokonale splývá se zelení,“ popsal chovatel a prosí případné svědky, aby ho kontaktovali.

Podle něj tento druh patří mezi kriticky ohrožené a vztahuje se na něj mezinárodní úmluva CITES (centrální registr, ve kterém jsou všichni tito papoušci evidováni). Jeho cena je 68 tisíc korun, bez dokladů je ale bezcenný.