Požár stájí v obci Spojil u Pardubic (26.11.2018)

Požár stájí v obci Spojil u Pardubic (26.11.2018) | foto: HZS Pardubický kraj

Policie nechytila žháře, který zapálil farmu u Pardubic. Případ odloží

  • 1
Kriminalistům se nepodařilo vypátrat žháře, který loni v listopadu zapálil stodolu farmy Apolenka ve Spojile u Pardubic. Policisté případ odloží.

„Nepodařilo se najít stopy, které by ke vedly k trestnímu stíhání žháře,“ řekl mluvčí pardubické policie Jiří Tesař.

To se farmě pochopitelně vůbec nelíbí. Listopadový požár jí způsobil škodu za zhruba dva miliony korun. 

„Žije se s tím špatně, protože nevíme, kdo to byl a proti komu to bylo namířené, jestli proti organizaci nebo konkrétní osobě, nebo jen má někdo rád oheň,“ uvedla ředitelka zařízení Jolana Štěpánková.

Požár na farmě zničil stodolu, ze které se podařilo zachránit pouze obvodové stěny, a kanceláře. Zvířatům se kromě šoku nic nestalo, Apolence však shořely veškeré zásoby krmiva na celou zimu. 

„Na uplynulou sezonu se nám nakonec krmení podařilo sehnat, i když bylo drahé. Jak to bude letos, zatím nevíme,“ uvedla Štěpánková.

Apolence před zimou pomohlo také hodně občanů, kteří se začali nabízet přes sociální sítě.

„S nabídkou pomoci nám volají lidé z celé republiky, je dojemné, jaká vlna solidarity se zvedla,“ řekla tehdy iDNES.cz jednatelka farmy Apolenka Diana Houdová.

Apolenka po požáru činnost sice nepřerušila, ale areál stále není opravený. Část stodoly bylo nutné strhnout a bude se muset postavit znovu. Na obnovu byla zřízena veřejná sbírka, Pardubice i Pardubický kraj na ni přispěly po 300 tisících korunách. Další peníze by měla farma získat od pojišťovny.

26. listopadu 2018

,