Monika Jindrová a Alexej Bezrukov nabízejí pobyty v apidomku.

Monika Jindrová a Alexej Bezrukov nabízejí pobyty v apidomku. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

V Kunvaldu včelaři léčí nejen medem, ale i celým včelínem

  • 2
Apiterapii, tedy léčbu včelami a včelími produkty, lidé nevědomky využívají, když si dají med při nachlazení do čaje. Její staronovou podobou je apidomek. Tedy včelín sloužící i pro pobyt nevčelařů.

Domek v Kunvaldu voní novým smrkovým a borovicovým dřevem. A včelami a medem. Vejdou se do něj v podstatě jen dvě lůžka. Dost neobyčejná. Jsou vytvořena z dřevěného roštu se zasíťovanými otvory přímo nad horizontálními úly se včelstvy. Tyto „ležany“ jsou umístěny po pěti z každé strany včelnice. Relaxující návštěvník pak jen tuto atmosféru nasává, oddělen od včelích žihadel, s představou, že teplé výpary nektaru, pylu a propolisu pronikající do plicních sklípků pracují pro jeho zdraví.

Včelaříme s láskou! Tato věta zdobí malé rodinné včelařství, které se zabydluje v nedávno zakoupené chalupě po bývalém strojním pekařství v Kunvaldu u Žamberka. Prakticky se pak projevuje tím, že jeho mladí majitelé sází nejen na produkci medu, ale i na léčení včelími produkty, dokonce včelami samotnými. K tomu jim slouží speciální zahradní chatička, zvaná apidomek (apis = latinsky včela).

„V domečku máme deset včelstev a zveme do něj návštěvy na relaxační či ozdravný pobyt, aby si užily jejich vlivy. Vlivů je spousta a dnes už jsou i měřitelné - patří mezi ně infračervené záření, elektromagnetické pole, biopole a úlový vzduch, který obsahuje éterické oleje, propolis, med, tekuté voskové částečky, fytohormony a všechno ostatní, co včely sbírají. Člověk pobývající v domečku všechny ty vlivy přijímá a na jeho zdraví mají prospěšný vliv,“ říká spolumajitelka včelařství Monika Jindrová.

Podle ní, a odkazuje přitom na konkrétní studie, úlový vzduch v apidomku má kladný účinek na dýchací systém člověka, zmírňuje projevy pylových alergií, bronchitid, astmatu, chronických zánětů plic a náchylnosti k infekcím. Významný vliv má přitom na děti.

Dalším pozitivem je podle ní mikrovibrace včel působící i na vodu v těle, snižuje glykemii, zlepšuje zažívací potíže a kožní problémy.

„Bioenergie včel u lidí může vyvolávat u jedněch dojem šarlatánství, jedná se totiž o oblast velmi málo probádanou a přístroji neměřitelnou. Druhá skupina na bioenergii včel nedá dopustit. Tito lidé se cítí po ležení na úlech velmi odpočatí a svěží. Často uvádí, že čtyřhodinový spánek v apidomku vydá za osmihodinový jinde,“ říká Monika Jindrová, která vykonává i funkci koordinátorky terapeutické sekce České apiterapeutické společnosti.

V některých zemích bývají apidomky součástí lázní

Se svým partnerem Alexejem Bezrukovem, otcem jejich dvou dětí, jsou prý na případné pochyby skeptiků a kritiku připraveni.

Ona sama z Kunvaldu pochází, se svým mužem původem z Ukrajiny se seznámila při studiích v Teplicích. Oba vyrostli ve včelařských rodinách - nápad postavit apidomek byl Alexejův. „Dědeček mi říkal, ať se hlavně ve svém životě věnuji včelám, tak jsem si jeho přání vzal za své“, říká Bezrukovj.

Doporučení k pobytu v apidomku

* Ležení v apidomku nemá téměř žádné kontraindikace a nežádoucí účinky.

* Nejvhodnější je pobývat v apidomku při aktivitě včel (ne v zimě).

* Před pobytem vyloučit alkohol, jíst lehce.

* Je vhodné sundat šperky, kovové předměty, hodinky a odložit mobily, tablety a PC.

* Je nutné se vyvarovat silně aromatické kosmetice a v apidomku se pohybovat pomalu, ležet klidně, nerušit včely

* I když je riziko bodnutí malé, je nutné znát, zdali není klient alergický.

* Při nemoci je vhodné se o této terapii poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Osobně to nepamatuje, v České republice žije už sedmnáctým rokem, ale na Ukrajině i v Rusku podle něj provozují apidomky oficiálně lázně jako terapeutické zařízení. Manželé chtějí dýchání vzduchu ze včelích úlů nabízet jako službu také oficiálně. „V České republice však úředníci tuto živnost neumí nikam zařadit,“ dodává Alexej.

Monika má živnostenské oprávnění na masérské a rekondiční služby a provádí například medové detoxikační masáže, pobyt ve včelnici se tak zřejmě dá zařadit do této „škatulky“. Zatím však apidomek manželé testují na přátelích i známých. Časem chtějí zřídit ve vlastním stavení apartmán a nabízet zájemcům dlouhodobější pobyty.

Formu pobytu v apidomku už také od letoška nabízí v Ústí nad Orlicí sbor církve, jejíž předchůdci založili v roce 1457 právě v Kunvaldu jednotu bratrskou.